Minska
avfallet i skolan

Minska avfallsmängden i skolan

Vi använder naturtillgångar mer än någonsin tidigare. Därför är det viktigt att undervisa om hur man kan förebygga uppkomst av avfall. I läroplanen ingår temat om en hållbar utveckling i olika läroämnen från de lägre klasserna till studentmössan.

Helsingforsregionens Miljötjänster har arbetat väldigt mycket kring avfallsminimering, främst mot skolan. Klicka på länken i länklistan längre ner för inspiration.

Några enkla tips vad ni kan göra på skolan för att minska avfallsmängderna:

  • Skriv ut dubbelsidigt.
  • Låt barnen rita på båda sidor av ritpappret.
  • Ät upp den mat du tar på tallriken.
  • Anordna loppisar eller bytardagar.

Klicka på länken Europa minskar avfallet för fler tips för skolan.

SÖRABs skolwebb

Här kommer du hitta massor med “bra-å-ha” för dig som är i skolvärlden! Just nu under uppbyggnad!

Kartongis (kartong)

Arrow down

Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och miljövänligare än att göra nya. Pappersförpackningar kan återvinnas upp till fem gånger! För både kartonger och wellpapp gäller producentansvar. Det betyder att alla som tillverkar förpackningar måste samla in och återvinna sina produkter. Därför har de tillsammans bildat företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som i dag hämtar pappersförpackningar och wellpapp från flera tusen återvinningsstationer runt om i landet. Materialet transporteras till olika återvinningsanläggningar där det blir till ny papp. Små förpackningar av kartong och papp lämnar du på återvinningsstationen. Wellpapp och större kartonger lämnar du på återvinningscentralen. Kom ihåg att skölja ur kartonger och låt dem torka. Vik sedan ihop och platta till kartongerna så att de tar mindre plats. Finns det plastkapsyler, skruva av dem och sortera dem som plast.

Färgis (färgat glas)

Arrow down

Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!

Matis (matavfall)

Arrow down

Varje dag uppstår massor av matavfall i Sverige. En stor del av det avfallet är matsvinn, alltså mat vi slänger för att vi inte orkar äta upp den, eller för att maten blir gammal. Det krävs mycket resurser för att producera mat. Att slänga så lite mat som möjligt är därför bra för miljön. Dessutom sparar du pengar. Det matavfall du inte kan äta, till exempel fiskrens, kaffesump och bananskal, sorterar du som matavfall. Din kommun hämtar sedan matavfallet och ser till att det blir till biogas och biogödsel. Ett enda bananskal innehåller så mycket energi att det kan driva en bil 100 meter. Bra för miljön! Vill du börja sortera matavfall? Gå in på din kommuns hemsida och läs om hur du kommer igång.

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

11 juni

Årsstämma 2024

Måndagen den 10 juni höll SÖRAB årsstämma i Vallentuna. Årsstämman i SÖRAB (Söderhalls Renhållningsverk AB) är det högsta beslutande organet och det forum genom vilket aktieägarna* utövar sitt inflytande över företaget.

SÖRABs årsstämma beslutar om ett antal centrala frågor såsom fastställande av resultat- och balansräkning, vinstdisposition av årets resultat samt ansvarsfrihet för styrelseledamöter och VD.

SÖRABs styrelse består av en ledamot och en suppleant från varje ägarkommun (utom Stockholm), totalt 18 personer:

Kommun

Ledamot                   

Suppleant

Danderyd

Ludvig Waldenström (M)

Hanna Bocander (M)

Järfälla

Andreas Fogeby (S)

Björn Falkeblad (M)

Lidingö

Anders Paulsen (LP)

Carina Kindkvist (M)

Sollentuna

Magnus Åkerlind (M)

Gerry Johansson (L)

Solna

Martin Eliasson (S)

Terence Hales (MP)

Sundbyberg

Emelie Tillegård (MP)

Hans Beausang (M)

Täby

Johan Algernon (M)

Gösta Rappe (C)

Upplands Väsby

Roland Storm (VB)

Mats Lundquist (SD)

Vallentuna

Johan Skog (M)

Jerri Bergström (S)

 

Johan Skog är SÖRABs ordförande och Martin Eliasson är vice ordförande.

Årsredovisning

I samband med årsstämman släpps alltid SÖRABs publika Årsredovisning och i år även bolagets första hållbarhetsrapport.

Du hittar länk till vår Årsredovisning och hållbarhetsrapport 2023 här nedan.

 

För ytterligare information kontakta:
Annica Norbäck, vVD och Administrativ chef

 

*= Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Stockholms stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands Väsby kommun och Vallentuna kommun

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 12:56:12