Minska
avfallet i skolan

Minska avfallsmängden i skolan

Vi använder naturtillgångar mer än någonsin tidigare. Därför är det viktigt att undervisa om hur man kan förebygga uppkomst av avfall. I läroplanen ingår temat om en hållbar utveckling i olika läroämnen från de lägre klasserna till studentmössan.

Helsingforsregionens Miljötjänster har arbetat väldigt mycket kring avfallsminimering, främst mot skolan. Klicka på länken i länklistan längre ner för inspiration.

Några enkla tips vad ni kan göra på skolan för att minska avfallsmängderna:

  • Skriv ut dubbelsidigt.
  • Låt barnen rita på båda sidor av ritpappret.
  • Ät upp den mat du tar på tallriken.
  • Anordna loppisar eller bytardagar.

Klicka på länken Europa minskar avfallet för fler tips för skolan.

SÖRABs skolwebb

Här kommer du hitta massor med “bra-å-ha” för dig som är i skolvärlden! Just nu under uppbyggnad!

Kartongis (kartong)

Arrow down

Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och miljövänligare än att göra nya. Pappersförpackningar kan återvinnas upp till fem gånger! För både kartonger och wellpapp gäller producentansvar. Det betyder att alla som tillverkar förpackningar måste samla in och återvinna sina produkter. Därför har de tillsammans bildat företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som i dag hämtar pappersförpackningar och wellpapp från flera tusen återvinningsstationer runt om i landet. Materialet transporteras till olika återvinningsanläggningar där det blir till ny papp. Små förpackningar av kartong och papp lämnar du på återvinningsstationen. Wellpapp och större kartonger lämnar du på återvinningscentralen. Kom ihåg att skölja ur kartonger och låt dem torka. Vik sedan ihop och platta till kartongerna så att de tar mindre plats. Finns det plastkapsyler, skruva av dem och sortera dem som plast.

Färgis (färgat glas)

Arrow down

Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!

Matis (matavfall)

Arrow down

Varje dag uppstår massor av matavfall i Sverige. En stor del av det avfallet är matsvinn, alltså mat vi slänger för att vi inte orkar äta upp den, eller för att maten blir gammal. Det krävs mycket resurser för att producera mat. Att slänga så lite mat som möjligt är därför bra för miljön. Dessutom sparar du pengar. Det matavfall du inte kan äta, till exempel fiskrens, kaffesump och bananskal, sorterar du som matavfall. Din kommun hämtar sedan matavfallet och ser till att det blir till biogas och biogödsel. Ett enda bananskal innehåller så mycket energi att det kan driva en bil 100 meter. Bra för miljön! Vill du börja sortera matavfall? Gå in på din kommuns hemsida och läs om hur du kommer igång.

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En stor liftdumper på en deponi

3 september

Löt - en regional avfallsanläggning under utveckling

Löt Avfallsanläggning i norra Vallentuna är en av Stockholmsregionens betydande anläggningar med en aktiv deponi. Här har SÖRAB tillstånd att årligen ta emot 630 000 ton avfall (inkl förorenad jord samt aska).

I mitten av 70-talet insåg man att varje kommun, på egen hand, inte längre kunde leva upp till de ökande miljökraven på avfallsbehandlingsanläggningar. Några kommuner i norra Stockholms län bestämde sig för att göra en gemensam satsning på framtidens avfallsanläggning.

Efter att ha studerat ett flertal platser i norra Storstockholm fann man en lämplig plats vid Söderhall i norra Vallentuna. Platsens naturliga geologiska förutsättningar skulle klara av en framtida avfallsanläggning och uppfylla högt ställda miljökrav. 

Området består av tre dalgångar med upp till tio meter tät lera i botten. Det ger en säkerhet mot läckage från lakvatten till grundvatten.

Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) bildades 1978 för att omhänderta de 10 ägarkommunernas avfall och bygga Löt. 1995 togs anläggningen i drift. 

Verksamheten nu och framåt

Alla bilar passerar kundmottagningen vid infarten. Efter invägning visar kundmottagaren bilarna vidare till aktuell avlämningsplats beroende på vad deras last består av. Kontrollen av lassen är extra viktig och kräver stor kunskap och säkra system när avfallet ska deponeras eller är någon form av farligt avfall som ska behandlas. 

Den största verksamheten på anläggningen är hantering av förorenad jord som är ett samarbetsprojekt tillsammans med PreZero Recycling AB. På Löt har SÖRAB tillstånd att ta emot och behandla upp till 265 000 ton förorenad jord per år. Den behandlade jorden kan återanvändas som konstruktionsmaterial.

Det finns även en sorteringsplatta där trä, annat brännbart material och metall sorteras ut ur inkomna lass. Det brännbara materialet flisas på plats och levereras som bränsle till energianläggningar. 

SÖRAB tillhandahåller även lagringsytor åt externa aktörer, bedriver täktverksamhet och inom området finns en mindre återvinningscentral för hushållens grovavfall och förpackningar.

Behovet av att hantera tunga massor och förorenad jord växer i samhället. SÖRAB räknar därför med att verksamheterna på Löt kommer att expandera under kommande år. Förberedelser för detta har påbörjats genom omdisponering av ytor. En utökning av personalstyrkan kommer även behövas. Nu söker vi en Driftledare tunga massor & deponi. Läs mer och ansök via jobbet.se (länk nedan).

Flygbild över Löt Avfallsanläggning

Fakta Löt Avfallsanläggning

Deponering i celler

Deponiområdet är indelat i celler där avfall med olika egenskaper kan deponeras i olika celler. Det gör att lakvatten från olika delar kan kontrolleras separat och genomgå olika rening beroende på innehåll. För varje ton som deponeras avsätts pengar för att säkerställa den framtida avslutningen av verksamheten, kontroll under avslutningsperioden och återställning av platsen. 

Lakvattenbehandling

På Löt renas lakvattnet i en lokal anläggning som består av olika filter, uppsamlings- och luftningsdammar, en kontinuerlig biologisk reningsanläggning (KBR) samt översilning över ett stort markområde före utsläpp i vattendrag med avledning till sjön Jälnan. Efter en omfattande provtagning av vattnet kontrolleras att inget vatten tar sig oönskade vägar och att reningssystemet har planerad effekt. 

Gasutvinning

Deponigasen som bildas i några av de äldre deponietapperna på Löt används till uppvärmning av egna lokaler och det lakvatten som behandlas i KBR-anläggningen.

En kasserad tom guldram som ligger på sten och tegel

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 12:56:12