Företag på ÅVC

Verksamheter (företag och organisationer) betalar för att lämna sitt avfall på SÖRABs anläggningar. Betalningen ska ske innan du sorterar och lämnar ditt avfall.

Vid ett besök hos SÖRABs återvinningscentraler (eller Returparker) får bil med släp och avfall inte väga mer än 3 500 kg (eller fordonskombinationer som får framföras med B-körkort). Tyngre bilar hänvisas till kundmottagningarna på Hagby återvinningsanläggning i Täby eller Löt avfallsanläggning i Vallentuna.

Tack för att du sorterar ditt avfall och följer instruktionerna. Om du har frågor, prata gärna med vår personal.

Farligt avfall

Återvinningscentralerna tar inte emot farligt avfall (inkl. impregnerat trä) från verksamheter. Vi hänvisar till kundmottagningen på Hagby där du får fylla i en deklaration för farligt avfall och betala per kilo. Farligt avfall ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC. Även privatpersoner kan hänvisas till Hagby och behöva betala, om de har större mängder farligt avfall. Mottagningen för farligt avfalls öppettider hittar du här >>

Elavfall

Återvinningscentralerna tar bara emot mindre mängder av producentansvarselektronik från verksamheter. Större mängder hänvisas till kundmottagningen på Hagby. Där får du fylla i en deklaration. Icke producentansvarselektronik kan lämnas mot betalning på Hagby, det ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC. Öppettider för kundmottagningen på Hagby hittar du här >>

Sten, jord & betong

Verksamheter kan bara lämna sten, jord och betong genom anmälan i kundmottagningarna på Hagby eller Löt. Där får du intyga att materialet är fritt från asbest eller andra föroreningar och betala per kilo. Sten, jord och betong ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC.

Asbest

Asbest från verksamheter kan bara lämnas på Löt. Där får du fylla i en deklaration för asbest och betala per kilo. Som privatperson får du lämna max tre kilo asbest (samt väl emballerat med tejp och märkt ”ASBEST”) på återvinningscentralerna. Större mängder än så hänvisas också till Löt. All asbest ska inneslutas innan du kör det till oss. Öppettider kundmottagningar Hagby och Löt hittar du här >>

 

OBS! Vid ifyllande av deklaration behövs uppgifter om avfallsproducenten (namn, adress, organisationsnummer, telefonnummer). För att lämna farligt avfall och elavfall ska du även registrera detta hos Naturvårdsverket.

Priser

Ett besök med upp till 3 kbm: 540 kr inkl. moms.
Vid tillfällen då du har mer än 3 kbm i lasset har personalen på ÅVC rätt att ta betalt för ytterligare kbm.

Alla våra anläggningarna är kontantfria.

Vi har automatiskt fakturasystem på alla våra återvinningscentraler/returparker utom Löt ÅVC.
Så här går det till:

 • Har du en lätt lastbil? I så fall läser våra sensorer av din registreringsskylt vid infarten, och en faktura skickas till företaget som bilen är skriven på, en gång i månaden.
 • Har du en annan typ av bil och ska betala för ditt verksamhetsavfall? Då ska du be personalen om en manuellt utskriven faktura innan du lämnar avfallet.
 • Har du en utlandsregistrerad bil? Då kan du endast betala med kort, vilket du gör hos personalen innan du lämnar avfallet.
 • Besöker du Löt ÅVC i Vallentuna kan du endast betala med kort.

Regler gällande på SÖRABs anläggningar

Rökförbud råder inom anläggningen på grund av brandrisk. Undantag för av SÖRAB angiven plats.

Avfallslämnaren är skyldig att utföra eller bekosta städning på grund av nedskräpning orsakad av denne.

Inom anläggningen gäller vägtrafikkungörelsen med de lokala trafikföreskrifter som anslås inom området.

Inom anläggningen råder förbud mot tomgångskörning längre än 1 minut.

När det gäller last eller bärhjälp så ingår inte det i personalens åtagande, varken på – återvinningscentralen eller på elektronikmottagningen på grund av försäkringsfrågor men främst arbetsmiljövillkor. Däremot om du ser till att produkten kommer ner på marknivå, på av personalen anvisad plats, kan vi vara behjälplig att med lastmaskin lyfta den till rätt plats. Du bär själv allt ansvar tills produkten är på marknivå (på Hagby har vi installerat en krok vid sten, jord och betong för de som har problem att få av större produkter från släp/bil, i vilken man kan fästa ett rep och dra av produkten med).

Efter godkänd lossning av lass övergår det lossade materialet till SÖRABs ägande ­och förfoganderätt.

Fotoförbud råder inom anläggningen.

För fullständiga regler se våra Allmänna bestämmelser nedan i länklisten.

 

Arkiv

Sortera på år

En sommarbild från Löt ÅVC

8 januari

Löt ÅVC blir mindre, men tydligare

Den 1 mars kommer en mindre förändring ske på Löt Avfallsanläggning. Vi kommer därför behöva stänga Löt ÅVC under hela februari för ombyggnadsarbeten.

Vi har behov av att omdisponera anläggningens ytor för att utveckla verksamheten och kommer därför minska ytan för återvinningscentralen. Du som privatperson kommer fortsatt kunna lämna grovavfall, trädgårdsavfall, byggavfall och förpackningar från ditt eget hem. Ny och tydlig skyltning enligt det nordiska systemet kommer visa vägen.

Det som du inte kommer kunna lämna på Löt ÅVC från och med 1 mars är:

 • Elavfall
  tex;
 • Saker som har sladd eller går på batteri
 • Lysrör och ljuskällor
 • Batterier och bilbatterier
 • Vitvaror och kylskåp

 

 • Farligt avfall
  tex;
 • Färg, spackel och fogmassa
 • Kemikalier, lösningsmedel och olja
 • Sprayburkar, brandsläckare och gasoltuber

 

 • Fungerande saker till Återbruk
  tex;
 • Leksaker och spel
 • Inredning och husgeråd
 • Sport och fritidsartiklar
 • Stol, bord och bokhylla

 

 • Däck från bilar, med och utan fälg

Dessa saker hänvisar vi dig att lämna på Vallentuna Returpark eller till den mobila återvinningscentralen som är både bemannade och har anpassade öppettider för privatpersoner.

Tillfälligt stängt i februari

Förändringen gäller från 1 mars 2024 och återvinningscentralen kommer att vara stängd under hela februari med anledning av ombyggnadsarbeten. Under tiden hänvisar vi till Vallentuna Returpark eller den mobila återvinningscentralen.

ÅVC endast för privatpersoner

Löt ÅVC kommer endast vara tillgänglig för privatpersoner efter nyöppningen. Företagskunder som vill lämna avfall på Löt hänvisar vi att köra in via vågen. Är du inte vågkund hos oss, kan du ansöka om att bli det eller så är du välkommen till Vallentuna Returpark där vi har automatisk fakturering.

Julgransgren med gyllene ljusskimmer

4 januari

Låt granen sprida ljus och värme även efter jul

13 januari har Knut namnsdag och det är tjugondedag jul. Enligt tradition är det då julen ska dansas ut, men många städar bort julen tidigare. Efter varje jul gör de svenska hushållen sig av med omkring tre miljoner granar. Det är kanske frestande att dumpa granen bakom husknuten, men om det upptäcks kan den skyldige bötfällas för “nedskräpning på allmän plats”. Lämna istället din gran på rätt plats så kommer den till nytta en sista gång.

Om du bor i flerfamiljshus följer du din fastighetsägares anvisningar. 

Vissa kommuner erbjuder hämtning av gamla julgranar, andra kanske har vissa bestämda uppsamlingsplatser. Kolla på din kommuns webbsida vad som gäller där du bor. Du kan alltid lämna in din gran, tom på pynt, på någon av SÖRABs återvinningscentraler eller trädgårdsavfallsmottagningar.

Därifrån går den till värmeverk och förvandlas till fjärrvärme och el. En gran kan ge el som räcker att köra fyra fulla tvättmaskiner. Några hundra granar kan driva en kyl- och frys i ett år. Och om alla kasserade granar i landet eldades i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år.*

Har du en plastgran som börjar se vissen ut tar vi emot den i metallcontainern på våra återvinningscentraler. Trasiga julgransljus, ljusslingor och elljustakar ska sorteras som elavfall. Julpynt som du tröttnat på kan du lämna in till våra Returpunkter i Solna och Sundbyberg eller till en secondhandorganisation så kan det ju glädja någon annan nästa jul. På alla våra återvinningscentraler finns återbruksinlämning där vi gärna tar emot dina hela och rena pynt och jultextilier.

*Källa: Ny Teknik

Inga fler nyheter

Sidan uppdaterades senast: 2024-01-04 10:52:58