Vad ska lämnas var?
Nästan allt omkring dig kan återvinnas. Det gäller bara att det hamnar på rätt plats.
En hel del av ditt avfall kan du ta till en återvinningsstation – en liten och obemannad anläggning, som finns lite här och var. Där lämnar du förpackningar av papper, plast, glas och metall.
Andra saker tar du till en återvinningscentral – en stor och bemannad anläggning som ofta ligger en bit bort. Där slänger du bland annat grovavfall och farligt avfall.
Läs mer om SÖRABs återvinningscentraler här.
Nämaste återvinningsstation för förpackningar hittar du här.
Här kommer en snabbkurs i vad som ska lämnas var. Är du beredd? Då kör vi!
Restavfall
I påsen för restavfall ska du bara slänga det som inte kan återvinnas. Till exempel kuvert, nylonstrumpor och blöjor. Om du gör rätt, tar det ett tag innan påsen blir full. Släng påsen i ett kärl för restavfall. Det står ofta på tomten (om du bor i villa) eller i miljöhus på gården (om du bor i lägenhet).
Matavfall
Släng inte matavfall i påsen för restavfall. Bananskal, kaffesump, fiskben och annat matavfall innehåller energi som tas tillvara om det sorteras ut. Om du inte redan sorterar ditt matavfall, kolla hur du kommer igång här (Länk till älska matavfall) Visste du att vi i Sverige slänger en tredjedel av all mat? För en person blir det varje år 100 kg mat som är värd ca 5 000 kronor.
Kartong och wellpapp
Tomma förpackningar av kartong, till exempel mjölkförpackningar, tar du till närmaste återvinningsstation. Wellpapp och stora kartonger tar du till en återvinningscentral. Platta till kartongerna innan du lämnar in dem. På vissa förpackningar finns plastkapsyler. Skruva av dem och sortera dem som plast.
Glas
Glasförpackningar utan pant lämnar du vid närmaste återvinningsstation. Till exempel flaskor eller glasburkar som det varit mat i. Skilj mellan färgat och ofärgat glas. Släng inte kapsyler i glasinsamlingen, de sorteras som metall. Fönster, speglar och dricksglas tar du till närmaste återvinningscentral. Visste du att glas kan återvinnas hur många gånger som helst?
Plast
Mjuka och hårda plastförpackningar (till exempel chipspåsar, plastfolie och schampoflaskor) tar du till en återvinningsstation. PET-flaskor med pant tar du såklart till närmaste butik eller Panta Mera Express-station. Leksaker, möbler och andra saker av hårdplast lämnar du på återvinningscentralen. Visste du att plast som slängs på marken ofta hamnar i havet? Därför har över 90 procent av alla stormfåglar i Nordsjön plast i sina magar.
Metall
Metallförpackningar (till exempel kapsyler, konservburkar och värmeljus) lämnar du på återvinningsstationen. Pantburkar tar du såklart till närmaste butik. Andra saker av metall, till exempel cyklar och stekpannor, tar du till återvinningscentralen. Visste du att om alla kapsyler återvinns så räcker metallen för att tillverka 2 200 nya bilar varje år?
Papper och tidningar
Tidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper och pocketböcker tar du till återvinningsstationen. Har du många böcker lämnar du dem på återvinningscentralen. Kuvert räknas som restavfall eftersom limmet förstör återvinningsprocessen. De ska lämnas i kärlet för restavfall. Böcker kan återvinnas men allra bäst är att lämna in dem till en second hand-butik eller i återbrukscontainern på återvinningscentralen. Visste du att när du återvinner en dagstidning så sparar du tillräckligt med energi för att koka 38 koppar kaffe?
Elavfall och glödlampor
Allt elavfall (tv-apparater, hushållsapparater, datorer, grejer som går på batteri och glödlampor) ska lämnas in till närmaste återvinningscentral. Det är faktiskt lag på att inget elavfall får läggas i hushållssoporna. Du kan även lämna ditt elavfall till alla butiker som säljer elektronik. Lösa batterier i apparater tar du ut och sorterar som batterier. Bildrör och monitorer innehåller skadliga ämnen och ska behandlas försiktigt. Visste du att om alla i Sverige återvinner sina glödlampor så slipper naturen 14 ton bly per år?
Batterier
Små batterier tar du till närmaste batteriholk. De brukar finnas vid matvarubutiker eller återvinningsstationer. Batterier som väger över tre kilo lämnar du på en återvinningscentral. Det finns batterier lite överallt. Batterier som är inbyggda i till exempel leksaker och som du enkelt kan ta loss ska slängas i närmaste batteriholk. Går batteriet inte att ta loss lämnar du det som el-avfall i en butik eller på en återvinningscentral. Visste du att det idag finns 3,5 miljoner apparater i Sverige med inbyggda batterier?
Farligt avfall
Farligt avfall innehåller ämnen som är farliga för hälsan eller miljön. Det kan vara nagellack, hårspray, lösningsmedel, målarfärg eller starkt lim. Allt detta kan du ta till närmaste återvinningscentral. Men ibland finns en insamling på närmare håll. Kolla med din kommun vilka möjligheter som finns där du bor. Att lägga farligt avfall i de vanliga soporna är förbjudet i lagen. Visste du att farligt avfall som spolas ner i toaletten kan hamna på våra åkrar där vi odlar mat?
Mediciner
Alla mediciner som är gamla eller som du inte längre behöver ska tas till ett apotek. De är skyldiga att ta emot dina mediciner. Det bästa är förstås om du inte hämtar ut mer mediciner än vad du behöver. Lägg medicinerna i en genomskinlig påse. Även mediciner som köpts utomlands kan lämnas in på apotek. Visste du att mediciner som spolas ner i toaletten bidrar till att insjöfiskar blir sterila?
Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall är löv, gräs och grenar. Det tar du till närmaste återvinningscentral, om du inte har en egen kompost i trädgården förstås.
Byggavfall
Byggavfall ska sorteras på byggplatsen. De material som sorteras är trä, mineraler (betong, tegel, klinker, keramik eller sten), metall, glas, plast och gips. De olika materialen transporteras sedan var för sig till återvinningscentralen. På så sätt blir det enklare att återanvända och återvinna avfallet.
Textil
Hela kläder och textilier kan du sälja, skänka eller lämna till en välgörenhetsorganisation eller annan insamlare. Ideella organisationer har ofta containrar vid återvinningsstationer eller återvinningscentraler. Slitna och trasiga kläder och hemtextilier kan du lämna på närmaste återvinningscentral.
Grovavfall
Grovavfall lämnar du på en återvinningscentral. Men allra bäst är om dina saker kan leva vidare hemma hos någon annan. Så istället för att slänga dina saker och prylar, sälj dem, lämna dem till en second-handbutik eller till återbruk på återvinningscentralen. Vissa kommuner hämtar grovavfall hemma hos dig. Kolla upp vad som gäller där du bor!
Sidan uppdaterades senast: 2024-07-04 11:35:05