SÖRAB:s sorteringskompisar har fått nya namn

Våra sorteringskompisar har fått nya fina namn! Sorteringskompisarna är de figurer som finns på SÖRAB:s nya skolwebb. Deras uppgift är att hjälpa barn (och vuxna) att bli ännu bättre på att sortera sina sopor. Vi på SÖRAB vill tacka alla skolbarn som skickade in härliga, roliga och fyndiga namnförslag. En jury på SÖRAB valde ut de vinnande namnen bland alla förslag som kommit in. De klasser som kom på de vinnande bidragen har blivit meddelade och har fått vinsterna utbetalade till klasskassan. Tröstpriser (en fin sorteringsguide och klistermärken med Sorteringskompisar) är på väg till de klasser som inte vunnit.

Här är de vinnande bidragen:

Språkskolan Upplands Väsby 3A
Återfixa 
(kategori Återbruk)
Matis 
(kategori Matavfall)

Gustav Vasaskolan 2A Vallentuna
Farlis (kategori Farligt avfall)
Pappris 
(kategori Tidningar)
Restis 
(kategori Restavfall)

Duvboskolan 3B Sundbyberg
Metallika (kategori Metall)

Runbackaskolan 3A Sollentuna
Färgis (kategori Färgat glas)

Kymlingeskolan 2B Sundbyberg
Elektro 
(kategori Elektronik)
Batte 
(kategori Batterier)
Lampis 
(kategori Lampor)
Tex (kategori Textil)
Kartongis 
(Kategori Kartong)

Sofielundsskolan åk2, Linden 2 Sollentuna
Medis (kategori Medicin)
Plastis 
(kategori Plast)

Fjällenskolan 3B Järfälla
GlasKlara (kategori Ofärgat glas)

Tröstpriser:
Gustav Vasaskolan 2B Vallentuna
Runbackaskolan 3B Sollentuna
Danderyds Montessoriskola klass 1-3B

Matis (matavfall)

Matavfall är maten som blir över när du ätit. Matavfall kan bli till biogas om det sorteras rätt. Biogas fungerar som bränsle till bland annat bilar och bussar och är ett av de mest miljövänliga bränslen som finns.

Kartongis (kartong)

Visste du att ett mjölkpaket kan bli till en toalettrulle? Om du sorterar kartong med andra pappersförpackningar kan det återvinnas upp till sju gånger!

Metallika (metall)

Konservburkar, sprayburkar, kapsyler, burklock, aluminiumfolie eller gamla kaviartuber - metall finns lite överallt. Sorterar du metallförpackningar, kan de återvinnas. Då behöver vi inte tillverka så mycket ny metall, vilket sparar en massa energi.

Falis (farligt avfall)

Farligt avfall är starka och giftiga grejer som målarfärg, kemikalier, nagellack eller hårfärgningsmedel. Farligt avfall lämnar du på återvinningscentralen. Det är jätteviktigt att farligt avfall sorteras rätt för att det inte ska förgifta luften, jorden eller vattnet vi dricker.

Restis (restavfall)

Restavfall är de sopor som blir kvar när du har återvunnit allt annat. Till exempel tops, tandborstar, stearinljus och kuvert. Restavfallet återvinns inte, utan bränns och blir till värme och el.

Elektro (elektronik)

Elektronik finns nästan överallt. I telefoner, datorer, hörlurar, kaffebryggare och andra elektriska apparater. Elektronik innehåller giftiga ämnen som till exempel kvicksilver och batterisyra, och ska därför lämnas på återvinningscentralen som el-avfall.

GlasKlara (ofärgat glas)

Ofärgade glasförpackningar, sorteras som ofärgat glas. Det är viktigt att ofärgat glas sorteras rätt och inte blandas ihop med andra färger, för då måste vi tillverka nytt ofärgat glas. Onödigt, va?

Färgis (färgat glas)

Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!

Lampis (lampor)

Gamla lampor lämnar du på återvinningscentralen med glödlampor, LED-lampor och lysrör. Glödlampor, lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver som är jättefarligt för miljön och giftigt för människor och djur.

Pappris (papper)

En dagstidning, en broschyr, reklamblad, eller en gammal teckning. Allt består av papper! Om du sorterar papper, mals det ner till pappersfibrer och blir till nytt papper.

Plastis (plast)

Plast finns i bland annat plastpåsar, plastfolie, yoghurtburkar, frigolit och chipspåsar. Plast är gjort av olja som är ett fossilt ämne som en dag kan ta slut. Se därför till att sortera plastförpackningar så att de kan återvinnas.

Batte (batterier)

Batterier ger ström till dina hushållsapparater, till exempel fjärrkontrollen, brandvarnaren och ficklampan. Batterier innehåller farlig batterisyra och ska återvinnas vid återvinningsstationen i en röd låda, eller vid återvinningscentralen.

Återfixa (återbruk)

Återbruk är sånt du inte använder längre, men som det egentligen inte är något fel på. Till exempel gamla möbler eller leksaker. Återbruk kan du lämna vid återvinningscentraler där personal sorterar det som kan återanvändas och det som kan återvinnas.

Tex (textil)

Kläder och textilier lämnar du i särskilda insamlingsbehållare vid din närmaste återvinningsstation eller återvinningscentral. Hela och rena kläder och textilier skickas till secondhandbutiker där de kan bli till nytta för andra.

Medis (medicin)

Mediciner innehåller ofta starka ämnen som tagits fram i laboratorium. De är jättebra för att bota sjukdomar, men ganska dåliga för naturen. Mediciner lämnas tillbaka till apoteket där de sorteras av utbildad personal.

Sidan uppdaterades senast: 2024-07-04 09:03:01