Elavfall

Elektriska apparater innehåller ofta farliga ämnen som är skadliga för miljön. Det är därför viktigt att elavfall hanteras separat och tas om hand om på ett sätt som är bra för miljön.

För elavfall från företag och verksamheter gäller olika avlämningsregler beroende på om produkten ingår i El-kretsens producentansvar el-retur, eller ej. Producentansvar innebär att branschen som producerar produkterna även har ansvar för att återvinna dem.

Elavfall som ingår i el-retur (producentansvar)

  • Ljuskällor – lysrör, glödlampor och lågenergilampor.
  • Vitvaror – spisar, spisfläktar, ugnar, diskmaskiner, tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och kallmanglar för hushållsbruk.
  • Kylmöbler – Kyl och frys
  • Diverse elektronik – spel, leksaker och laddare eller transformatorer till mobiltelefoner, datorer eller handverktyg.
  • Telefoner, telefonsvarare, mobiltelefoner, TV, video och radio.
  • Kontorsutrustning – dator, skrivare, modem, skanner, fax och kopiator med mera.
  • Medicinsk-teknisk utrustning och laboratorieutrustning.

Här kan du lämna elavfall med producentansvar

Om ett företags elavfall omfattas av producentansvar lämnas det kostnadsfritt till elektronikmottagningen på Hagby. Elektronikmottagningen har öppet under anläggningens ordinarie öppettider.

Företag kan också lämna enstaka elavfall med producentansvar, motsvarande samma mängd som uppkommer i ett hushåll, kostnadsfritt på någon av SÖRABs återvinningscentraler.

För att lämna elavfall med producentansvar krävs det även att du som verksamhet har med dig ett avlämnarintyg. Det skapas i förväg på El-kretsens hemsida.

Kom ihåg att tömma din dator/telefon/annan elektronik på allt innehåll (till exempel kontaktuppgifter, bilder, appar med personlig information) innan du lämnar in den. SÖRAB tar inget ansvar för inlämnade elektroniska föremåls innehåll.

Elavfall som inte ingår i el-retur (ej producentansvar)

Elavfall som inte ingår i el-returen kan inte lämnas på våra återvinningscentraler.

  • Kyl- och frysmöbler från restauranger och företag. Till exempel försäljningsautomater, kyl- och frysdiskar
  • Elektrisk utrustning för bilar
  • Fast installerad utrustning för uppvärmning eller ventilation, till exempel element/radiatorer, fläktar, luftkonditionering och varmvattenberedare
  • Försäljningsautomater
  • Industrielektronik/produktionsspill
  • Kablar och annan fast installerad elektronisk utrustning som proppskåp eller transformatorer
  • Maskiner eller del av maskiner för tillverkning i industri eller jordbruk/produktionsverktyg
  • Neonlysrör
  • Elektriskt styrbara möbler

För aktuell förteckning över elavfall som ingår i el-retur, det vill säga elavfall av hushållstyp – se El-kretsen.

Här kan du lämna elavfall som inte ingår i el-retur (ej producentansvar)

Elavfall som inte omfattas av producentansvar kan lämnas på Hagby elektronikmottagning mot betalning enligt gällande taxa, se nedan.

Krav på registrering

Avser mottagande av samtliga elavfall för anteckningsskyldighet till Naturvårdsverket.

Vill du lämna elavfall från en verksamhet ska du alltid ta kontakt med personal innan inlämning för att få avfallet registrerat.

Informationen som behöver uppges är den information som vi behöver för att kunna registrera mottagandet enligt 6 kap 3 § 1. i Avfallsförordningen. Det är uppgifter om:

  • Datum för överlämnandet till oss
  • Avfallsinnehavarens organisations- eller VAT-nummer
  • Plats där avfallet senast hanterats
  • Transportsätt
  • Plats för avfallets tidigare hantering
  • Eventuellt tidigare avfalls-id

Längst ned på sidan finns länk till Deklaration för farligt avfall elektronik.

 

Priser Elavfall:

Elavfall med producentansvar

Mer information om vad som ingår i producentansvaret hittar du hos producenternas bolag El-kretsen; www.el-kretsen.se

Producentansvar

Elavfall ej producentansvar

Ej producentansvar

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En stor liftdumper på en deponi

3 september

Löt - en regional avfallsanläggning under utveckling

Löt Avfallsanläggning i norra Vallentuna är en av Stockholmsregionens betydande anläggningar med en aktiv deponi. Här har SÖRAB tillstånd att årligen ta emot 630 000 ton avfall (inkl förorenad jord samt aska).

I mitten av 70-talet insåg man att varje kommun, på egen hand, inte längre kunde leva upp till de ökande miljökraven på avfallsbehandlingsanläggningar. Några kommuner i norra Stockholms län bestämde sig för att göra en gemensam satsning på framtidens avfallsanläggning.

Efter att ha studerat ett flertal platser i norra Storstockholm fann man en lämplig plats vid Söderhall i norra Vallentuna. Platsens naturliga geologiska förutsättningar skulle klara av en framtida avfallsanläggning och uppfylla högt ställda miljökrav. 

Området består av tre dalgångar med upp till tio meter tät lera i botten. Det ger en säkerhet mot läckage från lakvatten till grundvatten.

Söderhalls Renhållningsverk AB (SÖRAB) bildades 1978 för att omhänderta de 10 ägarkommunernas avfall och bygga Löt. 1995 togs anläggningen i drift. 

Verksamheten nu och framåt

Alla bilar passerar kundmottagningen vid infarten. Efter invägning visar kundmottagaren bilarna vidare till aktuell avlämningsplats beroende på vad deras last består av. Kontrollen av lassen är extra viktig och kräver stor kunskap och säkra system när avfallet ska deponeras eller är någon form av farligt avfall som ska behandlas. 

Den största verksamheten på anläggningen är hantering av förorenad jord som är ett samarbetsprojekt tillsammans med PreZero Recycling AB. På Löt har SÖRAB tillstånd att ta emot och behandla upp till 265 000 ton förorenad jord per år. Den behandlade jorden kan återanvändas som konstruktionsmaterial.

Det finns även en sorteringsplatta där trä, annat brännbart material och metall sorteras ut ur inkomna lass. Det brännbara materialet flisas på plats och levereras som bränsle till energianläggningar. 

SÖRAB tillhandahåller även lagringsytor åt externa aktörer, bedriver täktverksamhet och inom området finns en mindre återvinningscentral för hushållens grovavfall och förpackningar.

Behovet av att hantera tunga massor och förorenad jord växer i samhället. SÖRAB räknar därför med att verksamheterna på Löt kommer att expandera under kommande år. Förberedelser för detta har påbörjats genom omdisponering av ytor. En utökning av personalstyrkan kommer även behövas. Nu söker vi en Driftledare tunga massor & deponi. Läs mer och ansök via jobbet.se (länk nedan).

Flygbild över Löt Avfallsanläggning

Fakta Löt Avfallsanläggning

Deponering i celler

Deponiområdet är indelat i celler där avfall med olika egenskaper kan deponeras i olika celler. Det gör att lakvatten från olika delar kan kontrolleras separat och genomgå olika rening beroende på innehåll. För varje ton som deponeras avsätts pengar för att säkerställa den framtida avslutningen av verksamheten, kontroll under avslutningsperioden och återställning av platsen. 

Lakvattenbehandling

På Löt renas lakvattnet i en lokal anläggning som består av olika filter, uppsamlings- och luftningsdammar, en kontinuerlig biologisk reningsanläggning (KBR) samt översilning över ett stort markområde före utsläpp i vattendrag med avledning till sjön Jälnan. Efter en omfattande provtagning av vattnet kontrolleras att inget vatten tar sig oönskade vägar och att reningssystemet har planerad effekt. 

Gasutvinning

Deponigasen som bildas i några av de äldre deponietapperna på Löt används till uppvärmning av egna lokaler och det lakvatten som behandlas i KBR-anläggningen.

En kasserad tom guldram som ligger på sten och tegel

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2024-08-14 09:32:40