Returpunkt Solna Centrum

Välkommen till Returpunkt Solna Centrum! Här kan du som privatperson lämna saker till återbruk, mindre mängd grovavfall, el-avfall (maxstorlek som en mikrovågsugn) och visst farligt avfall (se sorteringsguiden). På grund av utrymmesbrist kan vi inte ta emot skrymmande avfall, såsom större möbler, cyklar med mera. Du kan lämna det du kan bära själv i famnen. I vår Ateljé kan du lappa och laga eller fixa något nytt av något gammalt.

Var och när?

Bibliotekstorget 8, Solna Centrum (bredvid Biblioteket och Stadsmissionen)
Nära till bussar, tvärbana, tunnelbana och pendeltåg – se karta för vägbeskrivning och öppettider>>

Öppettiderna kan vara förändrade under helger och röda dagar – se avvikande öppettider i rullisten via kartan i länken ovan.

Återbruk & Returchansen

Med Returpunkten vill vi hjälpa dig att på ett enkelt sätt återbruka saker och material istället för att slänga. Det du inte längre vill ha kan vara till glädje för någon annan – till exempel böcker, leksaker, prydnadssaker, husgeråd och porslin.

I Returchansen hittar du saker som är värda en andra chans istället för att bli avfall. Istället för att köpa en ny grej kanske du hittar något nygammalt som fyller ditt behov. Då får du ta med dig saken hem, gratis.

För att detta ska fungera ber vi dig följa dessa regler:

 • Det är endast tillåtet att ta saker till sig själv och du får ta fem (5) mindre saker eller en (1) större sak vid varje besök.
 • Det är endast saker inom Returchansenområdena du får ta. Det är inte tillåtet att ta saker som lämnats som avfall i övriga kärlen eller SÖRABs displaymaterial. Det räknas som stöld och polisanmäls.
 • Det du vill ta med dig hem måste vägas ut i vår våg så att vi får statistik på hur stora mängder avfall vi förebygger tillsammans.

Lappa & laga med oss! Tematräffar varannan tisdag.

På tisdagar i jämna veckor kan du komma och lappa och laga dina egna saker tillsammans med andra besökare kl. 16.00-18.30. Vår kreativa personal finns på plats för att inspirera och hjälpa dig. 

Föranmälan krävs då antalet platser är begränsade. Mejla din anmälan till: returpunkt.solna@sorab.se

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En sommarbild från Löt ÅVC

8 januari

Löt ÅVC blir mindre, men tydligare

Den 1 mars kommer en mindre förändring ske på Löt Avfallsanläggning. Vi kommer därför behöva stänga Löt ÅVC under hela februari för ombyggnadsarbeten.

Vi har behov av att omdisponera anläggningens ytor för att utveckla verksamheten och kommer därför minska ytan för återvinningscentralen. Du som privatperson kommer fortsatt kunna lämna grovavfall, trädgårdsavfall, byggavfall och förpackningar från ditt eget hem. Ny och tydlig skyltning enligt det nordiska systemet kommer visa vägen.

Det som du inte kommer kunna lämna på Löt ÅVC från och med 1 mars är:

 • Elavfall
  tex;
 • Saker som har sladd eller går på batteri
 • Lysrör och ljuskällor
 • Batterier och bilbatterier
 • Vitvaror och kylskåp

 

 • Farligt avfall
  tex;
 • Färg, spackel och fogmassa
 • Kemikalier, lösningsmedel och olja
 • Sprayburkar, brandsläckare och gasoltuber

 

 • Fungerande saker till Återbruk
  tex;
 • Leksaker och spel
 • Inredning och husgeråd
 • Sport och fritidsartiklar
 • Stol, bord och bokhylla

 

 • Däck från bilar, med och utan fälg

Dessa saker hänvisar vi dig att lämna på Vallentuna Returpark eller till den mobila återvinningscentralen som är både bemannade och har anpassade öppettider för privatpersoner.

Tillfälligt stängt i februari

Förändringen gäller från 1 mars 2024 och återvinningscentralen kommer att vara stängd under hela februari med anledning av ombyggnadsarbeten. Under tiden hänvisar vi till Vallentuna Returpark eller den mobila återvinningscentralen.

ÅVC endast för privatpersoner

Löt ÅVC kommer endast vara tillgänglig för privatpersoner efter nyöppningen. Företagskunder som vill lämna avfall på Löt hänvisar vi att köra in via vågen. Är du inte vågkund hos oss, kan du ansöka om att bli det eller så är du välkommen till Vallentuna Returpark där vi har automatisk fakturering.

Julgransgren med gyllene ljusskimmer

4 januari

Låt granen sprida ljus och värme även efter jul

13 januari har Knut namnsdag och det är tjugondedag jul. Enligt tradition är det då julen ska dansas ut, men många städar bort julen tidigare. Efter varje jul gör de svenska hushållen sig av med omkring tre miljoner granar. Det är kanske frestande att dumpa granen bakom husknuten, men om det upptäcks kan den skyldige bötfällas för “nedskräpning på allmän plats”. Lämna istället din gran på rätt plats så kommer den till nytta en sista gång.

Om du bor i flerfamiljshus följer du din fastighetsägares anvisningar. 

Vissa kommuner erbjuder hämtning av gamla julgranar, andra kanske har vissa bestämda uppsamlingsplatser. Kolla på din kommuns webbsida vad som gäller där du bor. Du kan alltid lämna in din gran, tom på pynt, på någon av SÖRABs återvinningscentraler eller trädgårdsavfallsmottagningar.

Därifrån går den till värmeverk och förvandlas till fjärrvärme och el. En gran kan ge el som räcker att köra fyra fulla tvättmaskiner. Några hundra granar kan driva en kyl- och frys i ett år. Och om alla kasserade granar i landet eldades i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år.*

Har du en plastgran som börjar se vissen ut tar vi emot den i metallcontainern på våra återvinningscentraler. Trasiga julgransljus, ljusslingor och elljustakar ska sorteras som elavfall. Julpynt som du tröttnat på kan du lämna in till våra Returpunkter i Solna och Sundbyberg eller till en secondhandorganisation så kan det ju glädja någon annan nästa jul. På alla våra återvinningscentraler finns återbruksinlämning där vi gärna tar emot dina hela och rena pynt och jultextilier.

*Källa: Ny Teknik

Sidan uppdaterades senast: 2024-02-19 08:14:15