Minska
avfallsmängden

Minska avfallsmängden

I Sverige är vi ganska duktiga på att ta hand om vårt avfall. Det mesta blir material till nya produkter eller energi. Men mängderna avfall fortsätter att öka stadigt. Att få dem att istället minska, att förebygga avfall, är nästa stora utmaning.

Prioriterad fråga i EU, Sverige och SÖRAB-regionen

Arbetet med att förebygga mängden avfall och mängden farliga ämnen i avfallet är prioriterat av EU. Avfallsminimering är det högsta steget i EU:s avfallshierarki. Även i den nationella och den regionala avfallsplanen för SÖRAB-kommunerna är avfallsminimering en prioriterad fråga.

Varför ska vi arbeta för att minska avfallet?

Mindre mängder avfall och mindre farligt avfall är positivt för miljön på flera sätt. Att minska mängden avfall ger miljövinster i form av lägre energibehov, mindre tärande på jordens resurser och mindre utsläpp av växthusgaser. Forskning visar att de årliga utsläppen av växthusgaser kan minska med 300 000 ton om mängden kommunalt avfall i Sverige blir drygt 5 procent lägre. Det motsvarar de årliga utsläppen av växthusgaser från en medelstor svensk kommun.

Att förebygga gifter i avfallet bidrar till att minska giftspridningen i samhället. Avfall som inte innehåller giftiga ämnen återförs enklare till kretsloppet.

Avfallsminimering får dock inte förväxlas med sopsortering, eftersom mer sopsortering inte innebär att den totala mängden avfall minskar. Sopsortering leder till miljöförbättringar eftersom mer avfall kan återvinnas, men minskar inte mängden avfall som uppkommer.

Hur gör man?

Hur man kan minska avfallsmängden i samhället kan sammanfattas i följande övergripande punkter:

  • Hållbar konsumtion
  • Längre livslängd för produkter
  • Mindre avfall som kastas
  • Hållbar produktion

Tänkvärd kortfilm “Foodwaste=Moneywaste”

Du kan också bidra

Om vi blir fler som arbetar för att minska avfallet kan vi göra skillnad.

Så här kan du göra för att minska avfallet:

Sorteringsguiden

Arkiv

Sortera på år

Solna klimatvecka 18 till 24 mars

18 mars

Klimatvecka i Solna

Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något och tillsammans kan vi göra massor!
Den 18-24 mars uppmärksammar Solna stad sin resa mot en klimatneutral kommun. Självklart vill vi på SÖRAB stötta detta.

Solna ska vara klimatneutralt 2045. De ska minska alla utsläpp av växthusgaser inom kommunens gränser, det vill säga utsläpp från trafik, från el och fjärrvärme som används i Solna samt utsläpp från hantering av livsmedel och avfall.

För att nå klimatmålen behöver staden samarbeta med företag, föreningar och alla som bor i Solna. Initiativet ”Tillsammans för klimatet” är ett exempel. Under vecka 12 krokar Solna stad arm med olika lokala samarbetspartners och ordnar en mängd aktiviteter med klimatet i fokus.

Läs mer på solna.se/tillsammans om vad som händer i kommunen under veckan.

SÖRAB uppmärksammar kampanjen i vår returpunkt i Solna Centrum. Dit är du alltid välkommen med ditt mindre grovavfall, elavfall och farliga avfall. Saker som fortfarande fungerar skänker vi vidare till våra samarbetspartners som jobbar med secondhand. Vissa saker kommer i retur och hamnar på vår gratishylla som vi kallar Returchansen.

I vår Ateljé på plan 2 kan du fixa, lappa och laga trasiga grejer så att de kan leva lite längre. Eller varför inte skapa något helt nytt av något gammalt. Vi har verktyg, symaskiner och massa material och idéer. Varannan tisdag har vi Lappa och laga-träffar i Ateljén kl 16-18.30. Nästa tillfälle är den 19 mars.
Läs mer och anmäl dig här (antalet platser är begränsat)

Returpunkten hittar du bredvid Biblioteket i Solna Centrum.

VÄLKOMMEN!

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-05 12:48:21