Stockby Returpark

Välkommen till Stockby Returpark på Lidingö. Här kan du som boende i någon av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby eller Vallentuna utan kostnad lämna användbara prylar och textilier till återbruk samt grovavfall, elavfall eller ditt farliga avfall. På Stockby kan du lämna mindre mängder trädgårdsavfall (= ca en säck/gång). Större mängder lämnas på Södergarn trädgårdsavfallsanläggning.

Var och när?

Stockbyvägen 3, Lidingö – se karta för vägbeskrivning och öppettider>>

Tips! Vi har som minst återvinnare på den här anläggningen på vardagar efter kl 17.00. Även kl 09.00-11.00 under helgerna är det något lugnare. Öppettiderna kan vara förändrade under helger och röda dagar – se avvikande öppettider i rullisten via kartan i länken ovan.

På den här anläggningen fokuserar vi mycket på återbruk och du bjuds på en annorlunda återvinningsupplevelse med konstverk gjorda av Torstenssons Art & design. Konstverken är tillverkade av återbrukade material och kanske inte det material du tror vid första anblicken. Se smakprov här >>

NYHET – Returchansen

I Returchansen hittar du saker som sorterats bort av oss i Återbruk, men som förtjänar en sista chans att få återanvändas istället för att kastas.

Saker som lämnas till Återbruk på våra anläggningar och kan säljas i andra hand ger vi vidare till våra samarbetspartners för återbruk. Saker som inte kan gå till försäljning kan vi rädda genom att vi skänker bort dem i vårt nya koncept Returchansen!

Så fungerar Returchansen på Stockby:

  • Alla saker som skänks bort i Returchansen är märkta med en gul etikett.
  • Varje hushåll får välja max fem saker vid varje besök. Tänk på att du bara får ta saker för eget bruk.
  • Checka ut ditt fynd innan du tar med det hem. På så sätt kan vi mäta hur mycket saker som fortsätter att leva vidare och göra nytta.
  • Till Returchansen lämnar du inte in saker. Det gör du istället till Återbruk, som du hittar på andra sidan i lokalen.


Välkommen att fynda! Tillsammans får vi jordens resurser att räcka längre.

Hitta på Stockby Returpark

Översiktskarta över fraktioner på Stockby Returpark (länk för nedladdning i länklistan längre ner):

Översiktskarta Stockby Returpark

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

En stor hög med färgglada kläder på ett golv

20 november

Från 2025 ska mer textil återvinnas

Svensk textilkonsumtion släpper ut lika mycket som 850 000 bilresor runt jorden – nu kommer ny lag för ökad cirkularitet

Från och med 2025 införs separat insamling av textilavfall. Det innebär att tusentals ton textilier inte längre ska hamna bland hushållssoporna utan istället kan återvinnas till nytt material. Det kommer att minska belastningen på miljön.

En än större insats för klimatet kan du göra genom att förlänga livslängden på dina kläder och andra textilprodukter.

Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – de ska i stället lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem.

Viktigt att tänka på:

• Textilavfallet måste vara rent och inte innehålla några farliga ämnen.

• Det måste också vara torrt, lägg det i en plastpåse och knyt dubbelknut.

Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.

Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.

Stora miljövinster

Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall.

Men du kan göra skillnad:

• Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden.

• Köp begagnat i stället för nytt.

• Lämna textil till insamling när den är utsliten

 

Tillsammans kan vi minska klimatpåverkan. En ökad cirkulär hantering av textilavfall är en viktig del i denna förändring.

SÖRAB tar redan idag emot textilier för återbruk och återvinning på alla återvinningscentraler, returparker, returpunkter och den mobila ÅVCn och kommer fortsätta med det.

 

Vad är textilavfall?

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:

• Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.

• Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.

• Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.

• Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

 

Nya och kommande regler för textil

Från och med 1 januari 2025 gäller krav på att textilavfall ska sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Kommunerna ansvarar för att det samlas in och återvinns.

Inom EU diskuteras ett producentansvar för textil. Det betyder att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Det innebär att producenter måste bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system för insamling av textilavfall.

Arkiv

Sortera på år

Teddy och Helena står flankerade av två personer från Solna och har tagit emot diplom, blommor och ett konstverk i trä med en häger.

23 maj

Solnas miljöpris 2025 till Returpunkten

Vi är glada och stolta över att Returpunkten i Solna centrum har tilldelats Solna stads miljöpris 2025!

Priset delas ut till aktörer som gör betydelsefulla insatser för miljön, och juryn lyfter bland annat fram hur Returpunkten bidrar till ett mer hållbart samhälle genom att göra återbruk enkelt, tillgängligt och inspirerande. Här kan besökare lämna in saker för återanvändning, hitta nya favoriter, laga det som gått sönder – och få hjälp av kunnig personal på plats.

Med pysselkvällar, reparationer och kreativa fixaraktiviteter har Returpunkten blivit en uppskattad mötesplats där hållbarhet får ta plats i vardagen.

Stort tack till Solna stad – och till alla som besöker, bidrar och gör Returpunkten levande!

 

Några rader om konstverket som är skapat av Mattias Bäcklin, konstnär från Solna:

“Träbiten är en del av en ek som avverkats av parkförvaltningen. Jag fick tillstånd av dom att ta träbitar att göra konst av som jag hittade på deras avlämningsplats, så återvinning!

Reliefen föreställer en häger i ett karaktäristiskt hukat tillstånd. Hägern tycker jag är en symbolisk art för hur Solna stad och dess natur samverkar på ett bra sätt. På vintern kan man se upp till femtio stycken hägrar när parkförvaltningen kör dit en lastbil och utfordrar dom med fisk. Och med tanke på att hägern är högt upp i näringskedjan så är det ett tecken på att naturen runt Solna mår bra.”

Visa fler

Sidan uppdaterades senast: 2025-01-14 12:37:01