Till alla nyheter
20 december
God Återvinningsjul!
Under julen uppstår ofta mycket avfall. Har du koll på hur saker ska återvinnas och vad som absolut inte får hamna i soppåsen? Här får du några tips från oss!
El-avfall
Trasig julgransbelysning och lampor från elljusstakar eller luciakronor är exempel på el-avfall, som inte ska hamna i soppåsen. Där passar inte lampor eller lysrör heller. Och om tomten kommer med en ny mobil ska den gamla lämnas till återvinning. Genom att återvinna el-avfall som mobiltelefoner, ljuskällor och annat elektronikskrot bidrar du till en mer hållbar användning av ändliga resurser. Tack för det!
Matavfall
Annat avfall som kan uppstå i mängder under julen är matavfall när vi inte orkat äta upp allt från våra julbord. Vi vill gärna tipsa om Konsumentföreningen Stockholms portionsguide som du kan titta i för att göra lagom mycket mat. Blir det ändå rester över kan du ha en Restfest i mellandagarna. På pizza, eller i en omelett, kan du lägga det mesta! Blast, skal och annat som du inte kan äta upp lägger du i matavfallspåsen så blir det finfin biogas och biogödsel.
Julklappspappret och annat
Det kan också bli mycket emballage och papper från julklappshögen. Eller har du kanske varit klimatsmart och handlat julklappar som inte ger upphov till så mycket avfall i år? Upplevelser och tjänster är ju ofta uppskattade klappar.
Om du ändå står där med en hög julklappspapper och kartonger på julaftonskvällen så ska det lämnas i en och samma behållare på en återvinningsstation. Julklappspapper sorteras alltså som pappersförpackning (tillsammans med kartong). Pappersförpackningar och tidningar återvinns vid skilda pappersbruk som är specialiserade för olika typer av papperskvalitéer. Ta bort snören från julklappspapperet och släng dem i soppåsen!
Platta till kartonger och andra pappersförpackningar så mycket som möjligt. Stoppa in små förpackningar i stora. På så sätt får mer plats i behållaren för pappersförpackningar och den kan ta emot alla extra förpackningar som det blir vid jul.
Plocka bort frigoliten som skyddar varan i kartongen, den sorteras som plastförpackning.
Värmeljus
Värmeljus är mysigt, och metallen kan användas om och om igen om du lämnar in den för återvinning. Det är också viktigt att du separerar vekeshållaren från värmeljuskoppen så att både aluminiumet och järnet kan återvinnas. Men lägg båda delarna i containern för Metall på en av SÖRABs återvinningscentraler.
Julgranen
När julen dansats ut lämnar du din gran på en återvinningscentral så får den sprida ljus och värme en sista gång när den blir bränsle i ett kraftvärmeverk. Det är viktigt att du tar bort allt pynt först. Vissa kommuner ordnar insamling av julgranar i januari. Titta på din kommuns webbsida om det erbjuds någon sådan där du bor. Har du en plastgran som börjat se vissen ut tar vi emot den i Metallcontainern på våra återvinningscentraler.
Öppettider
Våra öppettider, både för vardagar och särskilda helgdagar, hittar du lättast via kartan på vår startsida.
Har du saker som du är osäker på hur du återvinner, kika i vår sorteringsguide!
GOD JUL önskar vi på SÖRAB!
Sidan uppdaterades senast: 2023-12-20 22:09:14