Årets secondhand-julklapp är: TAVLAN

Svenskarna vill både få och ge julklappar som inte är nyproducerade, det visar en färsk undersökning som Myrorna gjort. I förra veckan avslöjades Årets second hand-julklapp 2022, utsedd av svenska folket: tavlan! En personlig och ofta unik gåva som passar de flesta. Tillsammans med Claes Moser, konstexpert och känd från det populära TV-programmet Antikrundan, har Myrorna samlat allt som behövs för att öka konstkunskapen i de svenska hemmen. Här nedan ger de tillsammans de fem bästa tipsen för jakten efter drömtavlan second hand.

I den färska undersökningen ”Årets second hand-julklapp” har Myrorna frågat svenskarna vilka julklappar de kan tänka sig att köpa second hand och ge bort i julklapp. Utöver tavlor är det smycken, böcker och ljusstakar är några av de ting som toppar listan.

Den svenska julhandeln omsätter årligen omkring 80 miljarder, varav det mesta är nyproducerat. Den ekonomiska utvecklingen och en stundande lågkonjunktur gör att fler kunder än tidigare besöker second handbutiker.

– Ju fler som öppnar för att testa second hand, desto bättre. Även om första besöket är på grund av att plånboken är tunnare än vanligt, så hoppas vi det ska leda till att fler får upp intresset för begagnat. Det är både hållbart, roligt och ekonomiskt. Handlar man hos Myrorna går dessutom allt ekonomiskt överskott till Frälsningsarméns sociala arbete, säger Åsa Blomberg i ett pressmeddelande.

Bland second handbutikernas tavlor finns oftast något för alla, allt från litografier och etsningar, till akvarell- och oljemålningar som väntar på att få förgylla väggarna i nya hem.

I SÖRABs returpunkter i Solna och Sundbyberg samt på Vallentuna Returpark finns också en hel del tavlor som är värda en andra chans.

Tips från konstexperten

Claes Moser, konstälskare tillika konstexpert känd från SVTs Antikrundan, hoppas att uppsvinget för second hand under hösten gör att fler får upp ögonen för potentialen i alla second hand-varor som finns där ute – inte minst konstverken. I sin egen samling har han omkring 500 tavlor och ett bibliotek bestående av 6000 konstböcker – resultatet av ett livslångt intresse och arbete. Att hitta den perfekta tavlan är en konstart i sig, oavsett om man är en rutinerad second hand-shoppare eller ny på område menar han.

– En tavla är som första sidan på en oändlig historiebok – den tjusningen och tillfredsställelsen följer med tavlan gratis! För mig har tingen alltid haft ett långt liv – inget är sämre bara för att det är använt eller gammalt. Det har verkligen konsten lärt oss. Och det går i rätt riktning, idag är vi öppna för att handla alla typer av produkter second hand, säger Claes Moser.

Claes Mosers fem tips i jakten på julklappstavlan:

1. Ut och pröva dina vingar
När du ger dig ut på en second hand-runda, laborera så fritt du kan. Ha gärna ett mål med rundan, men utan att känna att du måste göra ett fynd. Till slut hittar du något som du blir intresserad av. Ibland får du med dig en tavla hem som du inte gillar – men vet du vad, det är inte värre än att du säljer den igen!

2. Inspektera baksidan
Vänd på tavlan och fråga dig om den håller för att hänga på en vägg. Har den ordentlig upphängning eller ett enkelt papperssnöre? Är den skadad på något vis? Finns det annan information som kan ge ledtrådar om tavlan? Ofta är baksidorna fulla av information, som spännande etiketter eller signaturer.

3. Ta en närmare titt
Har motivet skador eller har ramen påtagligt slitage? Det är viktigt att besiktiga föremålet innan du köper det. Titta ur alla vinklar – ju mer du vrider och vänder och tar på saker, desto mer lär du dig. Börjar färgen släppa på en målning, ramen är trasig eller tavlan blivit utsatt för fukt kanske man ska tänka till en och två gånger innan man slår till.

4. Våga patina
Jag är förlåtande för patina – det är en del av livsresan för en tavla. Därför kan jag alltid tänka mig att hänga upp en tavla den trots att den är lite bedagad. Det är vackert med ting som kan åldras!

5. Dokumentera mera
På second hand och loppis, i stan eller utmed landsvägen, kan du göra fantastiska fynd bortom nätauktionerna. Men be om kvitto och ställ många frågor om verket. Om det visar sig att föremålet har en historik, är kvittot en del av den. Dessutom är kvittot ett viktigt konsumentskydd. Fota din tavla och skriv upp vem som har målat den. Om vi ger tavlorna ett långt liv och en historia så lever kunskapen vidare.

Se ett filmklipp på Youtube där Claes Moser tipsar om ovan >>

Sidan uppdaterades senast: 2023-11-24 13:09:18