Visselblåsning

Sedan den 17 december 2021 har Sverige en ny visselblåsarlag. Här kan du läsa om vad det betyder och hur du gör en visselblåsning till SÖRAB.

Den nya lagen ger visselblåsare ett utökat skydd. Bland annat förstärks rätten till sekretess och det är nu möjligt att rapportera om fler missförhållanden än tidigare.

Vad är en visselblåsning?

En visselblåsning kallas det när en person rapporterar om missförhållanden i myndigheter, företag eller samhället i övrigt. Det kan handla om saker som är olagliga, oetiska eller olämpliga.

Vem kan visselblåsa till SÖRAB?

Utöver anställda hos SÖRAB omfattas flera andra också i skyddet i visselblåsarlagen. Det kan handla om arbetssökanden, praktikanter, konsulter eller andra i ett med SÖRAB arbetsrelaterat sammanhang.

Vad kan du visselblåsa om?

Du kan visselblåsa om missförhållanden på SÖRAB. För att du ska vara skyddad av visselblåsarlagen ska det finnas ett allmänintresse i det du rapporterar. Det kan handla om saker som är olagliga, oetiska eller olämpliga. Du ska även anta att det du visselblåser om är sant och vara arbetsrelaterat.

Så gör du för att visselblåsa

Om du vill visselblåsa om ett missförhållande på SÖRAB ska du göra det via formuläret nedan. Ditt ärende hanteras anonymt och handläggs av vår administrative chef.

Återkoppling

Den som rapporterar in ett missförhållande kan få återkoppling om så önskas. Då bryts anonymiteten.

Senast uppdaterad: 2022-03-20

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår