SÖRAB:s sorteringskompisar har fått nya namn

 

Våra sorteringskompisar har fått nya fina namn! Sorteringskompisarna är de figurer som finns på SÖRAB:s nya skolwebb. Deras uppgift är att hjälpa barn (och vuxna) att bli ännu bättre på att sortera sina sopor. Vi på SÖRAB vill tacka alla skolbarn som skickade in härliga, roliga och fyndiga namnförslag. En jury på SÖRAB valde ut de vinnande namnen bland alla förslag som kommit in. De klasser som kom på de vinnande bidragen har blivit meddelade och har fått vinsterna utbetalade till klasskassan. Tröstpriser (en fin sorteringsguide och klistermärken med Sorteringskompisar) är på väg till de klasser som inte vunnit.

 

Här är de vinnande bidragen:

 

Språkskolan Upplands Väsby 3A

 

Återfixa (kategori Återbruk)
Matis (kategori Matavfall)

 

Gustav Vasaskolan 2A

Farlis (kategori Farligt avfall)
Pappris (kategori Tidningar)
Restis (kategori Restavfall)

 

Duvboskolan 3B Sundbyberg

Metallika (kategori Metall)

 

Runbackaskolan 3A Sollentuna

Färgis (kategori Färgat glas)

 

Kymlingeskolan 2B Sundbyberg

Elektro (kategori Elektronik)
Batte (kategori Batterier)
Lampis (kategori Lampor)
Tex (kategori Textil)
Kartongis (Kategori Kartong)

 

Sofielundsskolan åk2, Linden 2 Sollentuna

Medis (kategori Medicin)
Plastis (kategori Plast)

 

Fjällenskolan 3B Järfälla

GlasKlara (kategori Ofärgat glas)

 

Tröstpriser:

Gustav Vasaskolan 2B Vallentuna
Runbackaskolan 3B Sollentuna
Danderyds Montessoriskola klass 1-3B

Kartongis (kartong)

Arrow down

Att återvinna pappersförpackningar är både billigare och miljövänligare än att göra nya. Pappersförpackningar kan återvinnas upp till fem gånger! För både kartonger och wellpapp gäller producentansvar. Det betyder att alla som tillverkar förpackningar måste samla in och återvinna sina produkter. Därför har de tillsammans bildat företaget Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som i dag hämtar pappersförpackningar och wellpapp från flera tusen återvinningsstationer runt om i landet. Materialet transporteras till olika återvinningsanläggningar där det blir till ny papp. Små förpackningar av kartong och papp lämnar du på återvinningsstationen. Wellpapp och större kartonger lämnar du på återvinningscentralen. Kom ihåg att skölja ur kartonger och låt dem torka. Vik sedan ihop och platta till kartongerna så att de tar mindre plats. Finns det plastkapsyler, skruva av dem och sortera dem som plast.

Färgis (färgat glas)

Arrow down

Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!

Farlis (farligt avfall)

Arrow down

Kvicksilver, som finns i en del gamla termometrar, är farligt avfall och mycket skadligt för miljön – en enda tesked kvicksilver kan förgifta en sjö. Farligt avfall är även målarfärg, kemikalier, nagellack och andra ämnen som kan orsaka cancer, fosterskador och mängder av andra problem. Därför är det viktigt att allt farligt avfall lämnas in på återvinningscentralen där specialister kan ta hand om det på ett miljöriktigt sätt. I Sverige är vi duktiga på att lämna in farligt avfall, men en del hamnar fortfarande i vårt restavfall – något som kan orsaka problem för människor, djur och miljön. Om farligt avfall slängs i fel sopor eller spolas ned i toaletten kan det av misstag bli till gödsel på våra åkrar. Dubbelkolla därför alltid innan du slänger något som kan vara farligt avfall i restavfallet. Tänk på att lämna in farligt avfall i hela förpackningar, eftersom det hanteras för hand.

Lampis (lampor)

Arrow down

Glödlampor, lysrör och lågenergilampor innehåller ämnen som är skadliga för människor och miljön. Till exempel bly och kvicksilver, som är ett av de farligaste gifterna som finns. Därför är det viktigt att samla in alla ljuskällor så att vi kan ta hand om kvicksilvret och återvinna bly, glas och metall.

Matis (matavfall)

Arrow down

Varje dag uppstår massor av matavfall i Sverige. En stor del av det avfallet är matsvinn, alltså mat vi slänger för att vi inte orkar äta upp den, eller för att maten blir gammal. Det krävs mycket resurser för att producera mat. Att slänga så lite mat som möjligt är därför bra för miljön. Dessutom sparar du pengar. Det matavfall du inte kan äta, till exempel fiskrens, kaffesump och bananskal, sorterar du som matavfall. Din kommun hämtar sedan matavfallet och ser till att det blir till biogas och biogödsel. Ett enda bananskal innehåller så mycket energi att det kan driva en bil 100 meter. Bra för miljön! Vill du börja sortera matavfall? Gå in på din kommuns hemsida och läs om hur du kommer igång.

Metallika (metall)

Arrow down

Metall kan återvinnas hur många gånger som helst. Metall finns bland annat i läskburkar, värmeljushållare och konservburkar. Varje år produceras över 40 miljarder konservburkar! Att utvinna metall kräver väldigt mycket energi. Därför är det viktigt att återvinna metall. Bara genom att återvinna tomma aluminiumburkar minskar energiförbrukningen med 95 procent. Metall kan återvinnas på flera olika sätt. Förpackningar och kapsyler lämnar du på återvinningsstationen. Aluminiumburkar lämnar du i butiker med pantautomat. Och cyklar, stekpannor och liknande metallprodukter tar du till återvinningscentralen.

Vanliga Frågor

Sidan uppdaterades senast: 2023-06-30 12:58:08