Det är bättre att elda upp än att återvinna plastförpackningar – sant eller FALSKT?

Det är inte okej att bränna plast. Att återvinna plast istället för att göra ny av olja är bättre för miljön. Plast kan återvinnas upp till sju gånger. Mjuk plast blir nya plastpåsar och kabelskydd. Den hårda plasten återvinns till dunkar, blomkrukor och byggnadsmaterial.

Varför viktigt att återvinna plastförpackningar?

Plastförpackningar är vanligtvis gjorda av olja. Råolja är en fossil resurs och ju fler gånger vi kan använda plasten innan den går till förbränning desto bättre för miljön. För varje kilo plast som återvinns spar vi en liter olja och minskar koldioxidutsläppet med två kilo. I Sverige använder vi 155 000 ton plastförpackningar varje år, ungefär 17 kilo per person. Om alla svenska hushåll återvann en plastförpackning i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton. Det motsvarar utsläppen från ca 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor. 

Hur går det till?

Det är producentansvar på alla förpackningar, vilket innebär att alla som tillverkar, importerar, fyller eller säljer dem eller förpackade varor är ansvariga för att förpackningarna kan samlas in och återvinnas. Detsamma gäller tidningar. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har idag producenternas uppdrag att se till att förpackningar och tidningar samlas in och återvinns. Oftast sker det via återvinningsstationer som finns på flera olika ställen i kommunerna. Din närmsta station hittar du på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI – se länk i högerlisten). 

Vad blir det av det?

De plastförpackningar du lämnar på återvinningsstationen mals ned, tvättas och används som plastråvara. Plastråvaran säljs vidare till företag som tillverkar nya plastprodukter. Din glassförpackning, tvålpump eller ketchupflaska kan till exempel bli ett avloppsrör, en blomkruka eller ett golv i nästa liv. 

Har du hört någon annan myt kring återvinning?
Mejla in den till oss på avfall@sorab.se så ska vi se om vi kan slå hål på den!

Senast uppdaterad: 2018-05-07
Bra att ha koll på

Plastförpackningar

Visste du att…
Det tar 450 år innan en plastflaska som hamnat i naturen har brutits ner.

Aktuellt på SÖRAB

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår