Föranmäl besök på
ÅVC med lätt lastbil

Föranmälan – för dig som är privatperson och kör lätt lastbil

Planerar du att slänga bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. impregnerat trä) från ditt hushåll och ska använda en lätt lastbil? Då måste du göra en föranmälan inför ditt besök.

Du kan göra föranmälan för att lämna bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. impregnerat trä) upp till 5 gånger per år. För övrigt avfall krävs ingen föranmälan.

I föranmälan anger du vilken anläggning du ska besöka, var avfallet kommer ifrån och vad du ska lämna.

Föranmälan görs enkelt via formuläret som du klickar fram nedan och du får en bekräftelse till din mejl, direkt efter att föranmälan är inskickad. Bekräftelsen visar du upp för personalen innan du lastar ur ditt fordon och sorterar ditt avfall.

OBS! Från och med 1 september 2022 skickas fakturor per automatik till ägare av lätta lastbilar.
Läs mer här >>

Utöver att visa din föranmälan behöver du också be personalen om att få undantas betalning. Det behöver du alltid göra om du kommer med privat avfall i en lätt lastbil. Det nya fakturasystemet gäller endast lätta lastbilar och inte personbilar som är registrerade på företag eller tjänstebilar.

Avfall som inte kräver föranmälan

Har du till exempel en soffa, säng, elektronik, förpackningar eller återbruk att lämna behöver du inte göra föranmälan. Du som har en lätt lastbil behöver dock alltid ta kontakt med personalen innan du lastar ur ditt fordon, för att påvisa att du kommer med avfall från ditt egna hem, vilket inte ska faktureras.

Endast för privatpersoner boendes i en SÖRAB-kommun

Företag, verksamheter och utländska fordon kan inte göra föranmälan. Om personalen på återvinningscentralen bedömer att ditt avfall inte normalt uppstår i ett hushåll, kan du behöva betala för ditt besök. Även om du gjort en föranmälan.

 

Du kan maximalt föranmäla fem (5) besök per registreringsnummer och år.

Du behöver endast fylla i formuläret om du kommer med sådant avfall som anges ovan.

 

Sorteringsguiden

Aktuellt på SÖRAB

Arkiv

Sortera på år

En sommarbild från Löt ÅVC

8 januari

Löt ÅVC blir mindre, men tydligare

Den 1 mars kommer en mindre förändring ske på Löt Avfallsanläggning. Vi kommer därför behöva stänga Löt ÅVC under hela februari för ombyggnadsarbeten.

Vi har behov av att omdisponera anläggningens ytor för att utveckla verksamheten och kommer därför minska ytan för återvinningscentralen. Du som privatperson kommer fortsatt kunna lämna grovavfall, trädgårdsavfall, byggavfall och förpackningar från ditt eget hem. Ny och tydlig skyltning enligt det nordiska systemet kommer visa vägen.

Det som du inte kommer kunna lämna på Löt ÅVC från och med 1 mars är:

 • Elavfall
  tex;
 • Saker som har sladd eller går på batteri
 • Lysrör och ljuskällor
 • Batterier och bilbatterier
 • Vitvaror och kylskåp

 

 • Farligt avfall
  tex;
 • Färg, spackel och fogmassa
 • Kemikalier, lösningsmedel och olja
 • Sprayburkar, brandsläckare och gasoltuber

 

 • Fungerande saker till Återbruk
  tex;
 • Leksaker och spel
 • Inredning och husgeråd
 • Sport och fritidsartiklar
 • Stol, bord och bokhylla

 

 • Däck från bilar, med och utan fälg

Dessa saker hänvisar vi dig att lämna på Vallentuna Returpark eller till den mobila återvinningscentralen som är både bemannade och har anpassade öppettider för privatpersoner.

Tillfälligt stängt i februari

Förändringen gäller från 1 mars 2024 och återvinningscentralen kommer att vara stängd under hela februari med anledning av ombyggnadsarbeten. Under tiden hänvisar vi till Vallentuna Returpark eller den mobila återvinningscentralen.

ÅVC endast för privatpersoner

Löt ÅVC kommer endast vara tillgänglig för privatpersoner efter nyöppningen. Företagskunder som vill lämna avfall på Löt hänvisar vi att köra in via vågen. Är du inte vågkund hos oss, kan du ansöka om att bli det eller så är du välkommen till Vallentuna Returpark där vi har automatisk fakturering.

Julgransgren med gyllene ljusskimmer

4 januari

Låt granen sprida ljus och värme även efter jul

13 januari har Knut namnsdag och det är tjugondedag jul. Enligt tradition är det då julen ska dansas ut, men många städar bort julen tidigare. Efter varje jul gör de svenska hushållen sig av med omkring tre miljoner granar. Det är kanske frestande att dumpa granen bakom husknuten, men om det upptäcks kan den skyldige bötfällas för “nedskräpning på allmän plats”. Lämna istället din gran på rätt plats så kommer den till nytta en sista gång.

Om du bor i flerfamiljshus följer du din fastighetsägares anvisningar. 

Vissa kommuner erbjuder hämtning av gamla julgranar, andra kanske har vissa bestämda uppsamlingsplatser. Kolla på din kommuns webbsida vad som gäller där du bor. Du kan alltid lämna in din gran, tom på pynt, på någon av SÖRABs återvinningscentraler eller trädgårdsavfallsmottagningar.

Därifrån går den till värmeverk och förvandlas till fjärrvärme och el. En gran kan ge el som räcker att köra fyra fulla tvättmaskiner. Några hundra granar kan driva en kyl- och frys i ett år. Och om alla kasserade granar i landet eldades i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år.*

Har du en plastgran som börjar se vissen ut tar vi emot den i metallcontainern på våra återvinningscentraler. Trasiga julgransljus, ljusslingor och elljustakar ska sorteras som elavfall. Julpynt som du tröttnat på kan du lämna in till våra Returpunkter i Solna och Sundbyberg eller till en secondhandorganisation så kan det ju glädja någon annan nästa jul. På alla våra återvinningscentraler finns återbruksinlämning där vi gärna tar emot dina hela och rena pynt och jultextilier.

*Källa: Ny Teknik

Sidan uppdaterades senast: 2023-12-06 13:35:13