Tävling: Döp våra sorteringskompisar!

Tävling: Döp våra sorteringskompisar!

Obs! Nytt datum – fredag 12/11

Våra nya sorteringskompisar gör det enklare och roligare att sortera rätt så att mer kan återvinnas! Du hittar dem längre ner på sidan.

Nu har vi en utmaning till din klass. Vad ska sorteringskompisarna heta? 

Döp en, flera eller alla 15 kompisar och skicka namnförslagen till oss. 

Varje vinnande förslag belönas med 1000 kr till klasskassan. Har ni många bra förslag, kan ni alltså vinna flera tusen kronor! Dessutom får ni ett fint diplom med namn och bild på sorteringskompisen eller kompisarna.  

Mejla namnförslag tillsammans med en motivering till kampanj@sorab.se senast fredag den 12/11 2021 och kom ihåg att skriva era namn och vilken klass och skola ni går i. Lycka till!

Tävlingsfakta

  • Alla klasser i årskurs 2–3 i SÖRABS ägarkommuner är välkomna att tävla. Tävlingen startar 11 oktober och avslutas 11 november.
  • Tävlingen går ut på att namnge en eller flera sorteringskompisar och att motivera valet av namn.
  • Vinnare utses av en jury bestående av representanter från SÖRAB och meddelas via mejl. Priser och diplom delas ut under v 47 – Europa Minskar Avfallet-veckan.
  • Sorteringskompisarnas nya namn och vinnande klasser publiceras på sörab.se/skola under v 47.
  • Sorteringskompisarnas nya namn används efter tävlingen på sörab.se/skola och i annat skolmaterial från SÖRAB.
  • Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna.
MatavfallMatavfall

Matavfall är maten som blir över när du ätit. Matavfall kan bli till biogas om det sorteras rätt. Biogas fungerar som bränsle till bland annat bilar och bussar och är ett av de mest miljövänliga bränslen som finns.

KartongKartong

Visste du att ett mjölkpaket kan bli till en toalettrulle? Om du sorterar kartong med andra pappersförpackningar kan det återvinnas upp till sju gånger!

MetallMetall

Konservburkar, sprayburkar, kapsyler, burklock, aluminiumfolie eller gamla kaviartuber - metall finns lite överallt. Sorterar du metallförpackningar, kan de återvinnas. Då behöver vi inte tillverka så mycket ny metall, vilket sparar en massa energi.

RestavfallRestavfall

Restavfall är de sopor som blir kvar när du har återvunnit allt annat. Till exempel tops, tandborstar, stearinljus och kuvert. Restavfallet återvinns inte, utan bränns och blir till värme och el.

Farligt avfallFarligt avfall

Farligt avfall är starka och giftiga grejer som målarfärg, kemikalier, nagellack eller hårfärgningsmedel. Farligt avfall lämnar du på återvinningscentralen. Det är jätteviktigt att farligt avfall sorteras rätt för att det inte ska förgifta luften, jorden eller vattnet vi dricker.

ElektronikElektronik

Elektronik finns nästan överallt. I telefoner, datorer, hörlurar, kaffebryggare och andra elektriska apparater. Elektronik innehåller giftiga ämnen som till exempel kvicksilver och batterisyra, och ska därför lämnas på återvinningscentralen som el-avfall.

Färgat glasFärgat glas

Flaskor och burkar i olika färger är glasförpackningar och sorteras som färgat glas. För att tillverka nytt glas behövs det jättemycket värme och energi - något vi vill spara på. Därför är det viktigt att återvinna glasförpackningar. De kan bli till nytt glas hur många gånger som helst!

Ofärgat glasOfärgat glas

Ofärgade glasförpackningar, sorteras som ofärgat glas. Det är viktigt att ofärgat glas sorteras rätt och inte blandas ihop med andra färger, för då måste vi tillverka nytt ofärgat glas. Onödigt, va?

LamporLampor

Gamla lampor lämnar du på återvinningscentralen med glödlampor, LED-lampor och lysrör. Glödlampor, lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver som är jättefarligt för miljön och giftigt för människor och djur.

PlastPlast

Plast finns i bland annat plastpåsar, plastfolie, yoghurtburkar, frigolit och chipspåsar. Plast är gjort av olja som är ett fossilt ämne som en dag kan ta slut. Se därför till att sortera plastförpackningar så att de kan återvinnas.

PapperPapper

En dagstidning, en broschyr, reklamblad, eller en gammal teckning. Allt består av papper! Om du sorterar papper, mals det ner till pappersfibrer och blir till nytt papper.

BatterierBatterier

Batterier ger ström till dina hushållsapparater, till exempel fjärrkontrollen, brandvarnaren och ficklampan. Batterier innehåller farlig batterisyra och ska återvinnas vid återvinningsstationen i en röd låda, eller vid återvinningscentralen.

ÅterbrukÅterbruk

Återbruk är sånt du inte använder längre, men som det egentligen inte är något fel på. Till exempel gamla möbler eller leksaker. Återbruk kan du lämna vid återvinningscentraler där personal sorterar det som kan återanvändas och det som kan återvinnas.

TextilTextil

Kläder och textilier lämnar du i särskilda insamlingsbehållare vid din närmaste återvinningsstation eller återvinningscentral. Hela och rena kläder och textilier skickas till secondhandbutiker där de kan bli till nytta för andra.

MedicinMedicin

Mediciner innehåller ofta starka ämnen som tagits fram i laboratorium. De är jättebra för att bota sjukdomar, men ganska dåliga för naturen. Mediciner lämnas tillbaka till apoteket där de sorteras av utbildad personal.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår