Plastbanta

En kaffe to go, lunch på stan eller en picknick i eftermiddagssolen. Alla vill vi vara spontana ibland. Självklart ska vi inte sluta med det, bara tänka efter vilka plastförpackningar som vi kan klara oss utan. Faktum är att 70 procent av plastföroreningarna i världens hav kommer från just engångsförpackningar. Glädjande är att 2021 kommer plastprodukter för engångsbruk vara förbjudna inom EU - så börja med nya vanor redan nu och bidra till en bättre miljö!

Se våra plastbantarfilmer

Onödig plast

Faktum är att 70 % av plastföroreningarna i världens hav kommer från engångsplast. Plastbestick, sugrör och engångsförpackningar är exempel på onödiga plaster som vi kan leva utan. Vi behöver göra en beteendeförändring, både på företagsnivå och på individuell nivå där plast inte längre används som en “slit och släng”-vara. Plasten som hamnar i havet är vår tids största miljöproblem.

Är all plast dålig?

Plast är egentligen inte ett ämne, utan en blandning av flera olika syntetiska ämnen, så kallade polymerer. Alla plaster är inte dåliga utan rentav nödvändiga för ett välfungerande samhälle. Plastförpackningar får till exempel maten att hålla längre och plastkomponenter i bilar och plan gör dem lättare, vilket minskar på bränsleutsläppen. Det kräver mycket naturresurser, bland annat olja för att tillverka ny plast. Svenskarna har blivit bättre på att återvinna plast, vilket är positivt, men nu ligger utmaningen i att konsumera mindre plast. 

Recycling

Vad händer med plast i naturen?

Problemet med plast är att naturen inte kan bryta ned den. Det innebär att all plast som är tillverkad från 50-talet fortfarande finns kvar. Plasten smulas ned till mikroplaster som skadar både vår miljö och vårt djurliv. Den utgör också en stor hälsorisk för oss människor eftersom det finns mikroplaster i fisken som vi äter. Microplast från plastpåsar och PET-flaskor stannar kvar i naturen och i havet i flera hundra år - hur länge vet vi faktiskt inte. Men klart är att plasten förstör vår planet.

Natur

10 tips på hur du börjar plastbanta

  • Bidra till en bättre miljö genom att använda mindre av den onödiga plasten.
    Men vad är onödig plast och hur kan vi undvika den?
    Här följer några enkla vardagstips hur du kan börja ditt plastbantande.

  • Plastbestick

    Plastbestick Tänk gärna en extra gång när du blir erbjuden plastbestick - är det alltid nödvändigt? En rekommendation är att ha med dig egna bestick. De tar varken plats eller väger mycket. Torka av dem när du ätit klart så du kan diska av dem när du får tillfälle.

  • Plastmatlådor

    Plastmatlådor Tyvärr släpper vissa plastmatlådor ifrån sig farliga ämnen när de värms upp. Leta efter symbolerna på matlådans baksida eller lock; har den glas - och gaffelsymbolen? Då klarar den att hettas upp. Samma sak gäller om matlådan har en mikrovågsugns-symbol eller texten “microwave safe”. Idag finns det dessutom ett stort utbud av glasmatlådor som är bättre både för miljön och din personliga hälsa.

  • Plastleksaker

    Plastleksaker Många gånger är det bättre för miljön att köpa begagnade saker, men när det gäller plastleksaker kan det faktiskt vara bättre att köpa nya. Det beror på att kraven för kemikalier i leksaker nyligen har skärpts. Försök att undvika plastleksaker som tillverkats utanför Europa, eftersom innehållsreglerna inte är lika strikta utanför EU.  En idé är förstås att inte köpa plastleksaker alls, eftersom de finns i andra material också.

  • Plastkassar

    Plastkassar Att vid större inköp ha med sig en egen tygkasse låter kanske självklart, men vi planerar inte varje gång för att handla. Ett enkelt tips är att alltid ha en tygkasse i väskan, eller till och med i fickan. De flesta butiker säljer plastpåsar på rulle i miljövänliga varianter, såsom återvunnen eller nedbrytningsbar plast. Använd dem som soppåsar istället.

  • Vatten på flaska

    Vatten på flaska Vad som är fantastiskt med Sverige är att vårt vatten är så rent att det går att dricka direkt ur kranen. Istället för att köpa vatten, kan du fylla en flaska hemma som du tar med dig när du ska någonstans. Oroar du dig för att den blir för tung fyller du den bara på vägen.

  • Presentsnören

    Presentsnören Problemet med presentsnören i plast är att de ofta bara används en gång. Prova istället att knyta ditt paket med en scarf, tyg eller med nedbrytbart snöre i ull, jute eller ekologisk bomull. Fördelen med dessa material är att de går att återanvända eller använda till andra saker också.

  • Tandborste

    Tandborste Det här med träsmak i munnen kanske inte är så farligt. Allt fler butiker har börjat sälja tandborstar av trä, bambu och nedbrytbar plast. Använder du eltandborste kan du köpa de utbytbara tandborsthuvudena i en ekologisk variant, fria från PVC, BPA och ftalater.

  • Tops

    Tops Tops är bra för mycket; att rengöra trånga ytor, öron och sår till exempel. Men tops i plast är inte bra för miljön. Välj hellre de mer klimatsmarta alternativen i trä och papper. De gör lika rent.

  • Sugrör

    Sugrör Det slängs onödigt mycket engångssugrör av plast. Vi rekommenderar istället att köpa dem i hårdplast eller metall som kan återvinnas. Eller om du bara ska använda sugrören en gång: köp dem i papper.

  • Hudvårdsprodukter

    Hudvårdsprodukter Vissa hudvårdsprodukter innehåller mikroplaster. Eftersom plastpartiklarna är så små går de ut i havet istället för att fångas upp i reningsverken efter att vi har tvättat oss. Produkter med skrubbande effekt ska du vara extra försiktig med, exempelvis peeling- eller tandkrämer. Håll utkik efter ingredienserna som börjar med “poly-”, som betyder plast. Ännu en rekommendation är att sluta med pumptvålen och börja med fast tvål istället – på det viset minskar du plastavfallet.

Testa dina plastbantar-skills

Fråga 1

Vilken av dessa kan anses som onödig plast?

Företagens ansvar

I Sverige har vi en lag som kallas för producentansvar. Det innebär att företag som sprider förpackningar behöver ta ansvar för hur de samlas in och återvinns. Från och med 2021 träder också en ny lag i kraft som förbjuder plastprodukter för engångsbruk i hela EU. Det handlar bland annat om tallrikar, bestick, bomullspinnar och snabbmatsförpackningar. På EU-nivå har det dessutom lagstiftats om vad för typ av plast som företag får tillverka sina produkter av. Ska produkterna till exempel komma i kontakt med mat, finns det särskilda restriktioner om vilka typer av kemikalier de får innehålla. Mer om producenternas ansvar går att läsa på naturvardsverket.se.

Industri