Fråga efter doggybag – för plånbokens och miljöns skull

I genomsnitt slänger varje svensk 100 kilo mat per år, ofta helt i onödan. Mycket av maten är fullt okej och hade kunnat ätas upp istället. Att producera mat påverkar vår miljö och hamnar den i soporna så har vi påverkat miljön förgäves. Så låt maten hamna där den gör mest nytta – i din mage. Det tjänar både du och miljön på. Tillsammans kan vi minska matsvinnet!

Våga fråga!

En del restauranger drar sitt strå till stacken för att minska matsvinnet genom att erbjuda sina gäster doggybag. Men långt ifrån alla. Det vill vi ändra på. Därför uppmanar vi restauranger i våra kommuner att erbjuda doggybag, under devisen ”Rätt i påsen”. Testa gärna din kvarterskrog nästa gång du går dit – fråga efter doggybag! Det går utmärkt att ta med sig allt från den sista pizzaslicen till oxfilén som blev över på finkrogen. Du har ju betalt för den och den smakar minst lika bra nästa dag.

Bli en klimatsmart restaurang – ladda med doggybags!

Allt fler konsumenter blir miljömedvetna, och att fråga efter en doggybag på restaurang blir allt vanligare. Genom att delta i vår kampanj ”Rätt i påsen” bidrar du till en bättre miljö och din restaurang.

Beställ kampanjmaterial ”Rätt i påsen” till din restaurang här

Minska matsvinnet och öka lönsamheten på din restaurang

Visste du att…

• Restaurangkök kastar i snitt 260 000 ton mat om året.

• Minskar vi matavfallet med 20 % sparar samhället 10–16 miljarder kr/år.

• Matsvinn är den viktigaste miljöfrågan kopplad till mat. 

• Produktionen av matsvinnet bidrar till ca 1,5 miljoner ton koldioxidutsläpp/år i Sverige. Det är lika mycket som 525 000 bilar släpper ut.

• SÖRAB jobbar aktivt för att minska matsvinnet. Målet är en minskning med 10 kg per person och år 2016 jämfört med 2012.

Senast uppdaterad: 2018-05-07

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår