Tidningar och returpapper

Från 2022 är producentansvaret för returpapper avskaffat och kommunerna ansvarar nu för insamling och återvinning. Det finns behållare uppställda lite varstans i kommunerna där du kan lämna ditt returpapper. I stort sett alla returpappersbehållare står kvar där de stått tidigare, se karta.

Vissa kommuner erbjuder även fastighetsnära insamling, se din kommuns webbplats.

Exempel på Returpapper:

Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper, telefonkataloger, pocketböcker

Tänk på att ta bort plastomslag och påklistrade reklamlappar och post-itlappar innan trycksaken/tidningen läggs i behållaren. Minsta lilla klisterklump från t ex en post-itlapp kan orsaka stopp i återvinningsprocessen.

Vad händer sen?Tidningar

Pappersfibern kan återvinnas upp till fem till sju gånger innan den är utsliten och förbränns. På sorteringsanläggningarna grovsorteras det som inte är tidningar bort innan de skickas vidare till ett pappersbruk. Returpappret genomgår en process där trycksvärtan tas bort och pappret blir till massa. Pappersmassan formeras sedan till nytt papper i pappersmaskinen.

Efter tillverkningen rullas pappret upp på stora rullar, som sedan skärs ner till mindre rullar som levereras till tidningstryckerier och på så sätt blir nya tidningar. En viss del av de insamlade tidningarna återvinns till hushålls- och toalettpapper.

Energibesparingen vid användning av returfibrer (återvinning) är 70 procent jämfört med användning av ny fiber vid tillverkningen.

Varje år samlas det in ca 480 000 ton returpapper. Efter utsortering av främmande material återstår ca 450 000 ton, vilket motsvarar ca 54 kg per person i Sverige. I sin helhet används detta sedan till tillverkning av nytt papper. Returpapper är en viktig råvara för den Svenska pappersindustrin. Totalt används 1 miljon ton tidningar i papperstillverkningen. 

Pappret används till 100% i svenska pappersbruk. Det ingår i t.ex. nytt tidningspapper, och mjukpapper såsom toalettpapper. 
De som använder mest returpapper är Braviken och Hallsta (Holmen), Hylte (Stora Enso) och Lilla Edet (SCA Hygiene). 

Senast uppdaterad: 2018-05-07
Bra att ha koll på

OBS! Kuvert och postit-lappar ska läggas i vanliga soppåsen.

Mjölkkartonger, omslagspapper och liknande läggs i behållaren för pappersförpackningar. 

Läs mer om det avskaffade producentansvaret >>

Aktuellt på SÖRAB

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår