Restavfall

När det farliga avfallet och allt som kan återvinnas på något sätt har sorterats ut, finns det ofta en rest kvar - som skickas till förbränning! 

Inget fett i rören, tack!
Mat- och frityrfett som hälls ut i avloppet stelnar och byggs på i flera lager tills det bildas stora fettproppar. Propparna täpper till ledningarna och orsakar stopp och översvämningar. Stek- och matfett som stelnar när det kallnar skall torkas ur med hushållspapper och lämnas i matavfallet alternativt i restavfallet, däremot bör flytande mat- och frityrolja samlas upp i plastflaska och lämnas in på din återvinningscentral. Det insamlade fettet återvinns och används för att ta fram nya produkter som exempelvis tvål, stearinljus, tvättmedel och bildäck.

Med en Miljötratt kan du på ett enkelt sätt ta hand om din överblivna flytande mat- och frityrolja. Fråga efter en miljötratt på återvinningscentralen eller beställ en via info@sorab.se. Läs mer här om Miljötratten >>

SÖRABs miljötratt

Exempel på Restavfall:

Aska, Bindor, Blöjor, CD-skivor, Dammsugarpåsar, Diskborstar, Dricksglas, Fotografier, Hundlatrin, Kattsand, Kuvert, Overhead-film, Plåster, Post-it-lappar, Rakblad, Tandborste, Tops, Trasiga leksaker som inte innehåller batterier etc. 

Matavfall är också kommunalt avfall och hamnar i soppåsen om man inte har en egen kompost eller ett separat kärl för matavfall. Matavfallsinsamling håller på att byggas ut i SÖRAB-regionen. Läs mer på din kommuns hemsida vad som gäller just där du bor.

Vad händer sen?Sopor från hushållet

Restavfallet samlas upp och transporteras av kommunernas entreprenörer till SÖRABs omlastningsstationer på Hagby eller på Smedby. Väl på omlastningsstationerna packas soporna i stora containrar för transport till Brista eftersorteringsanläggning och sen till en förbränningsanläggning. Dessa anläggningar producerar fjärrvärme och elektricitet av soporna. 

Senast uppdaterad: 2019-05-28

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår