Kläder

Vi köper mer och mer kläder. Av ca 15 kg per person och år, hamnar hela 8 kg i soporna. Vi slänger kläderna för att de blivit gamla, gått ur mode, blivit för stora eller för små. Man bedömer att nästan hälften av alla slängda kläder skulle kunna återanvändas. 

Vad händer sen?

Om du slänger kläder så bränns de upp. På senare år har vi blivit mer medvetna om miljöperspektivet och tar mer ansvar över att våra kläder återanvänds eller återvinns.

Idag har alla våra återvinningscentraler uppsamlingar av kläder. Där kan du lämna: Begagnade kläder, plagg, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier. Endast hela skor (om möjligt i par och hopknutna), hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer.

Kläderna går vidare till olika välgörenhetsorganisationer där kläderna säljs eller fraktas vidare till behövande. De kläder som inte går att använda i befintligt skick återanvänds i andra kontexter – dina slitna jeans eller trasiga tröjor kan till exmpel bli ljuddämpare i bilar eller stoppning i en madrass. 

Du kan också sälja vidare eller skänka dina kläder på egen hand. Läs mer under Secondhand

Senast uppdaterad: 2018-05-07
Bra att ha koll på

Tips för att minska klädavfallet

  • Tänk efter: behöver du verkligen nya jeans – när du har 7 liknande hemma
  • Köp och sälj kläder på secondhand-marknaden 
  • Köp kläder som håller längre
  • Köp kläder som är schyssta ur socialt- och miljöperspektiv
Aktuellt på SÖRAB

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår