Grovavfall

Grovavfall är sådant som är för stort för att stoppa i soppåsen eller sådant som inte passar så bra som bränsle i en förbränningsanläggning. 

Exempel på grovsopor

Möbler, Cyklar, Barnvagnar, Porslinstallrikar, Dricksglas, Madrasser, Verktyg, Glas, Leksaker etc. 

Som privatperson boendes i SÖRAB-regionen* kan du lämna grovavfall gratis på någon av SÖRABs återvinningscentraler.

Kommunerna erbjuder olika insamlingstjänster för grovavfall. Se din kommuns webbplats för vad som gäller hos dig.

*=Danderyd, Järfälla, Lidingö, Solna Sollentuna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna

Om saken du vill återvinna består av olika material ska den delas upp och materialen lämnas sedan var för sig. Kan den inte delas, sorterar du efter det material som saken till största delen består av.

Tänk secondhand

Men kanske fungerar dina saker fortfarande och kan komma till glädje och nytta hos någon annan!? Istället för att slänga dem på återvinningscentralen kan du skänka dem till en secondhandorganisation. Återbruk är bättre ur miljösynpunkt än återvinning. På SÖRABs återvinningscentraler finns flera secondhandorganisationer representerade.

Andra typer av grova sopor

OBS! Byggavfall, trädgårdsavfall, bildelar eller fasta installationer såsom badkar, handfat, värmepannor, värmepumpar, eller heltäckningsmattor definieras inte som grovavfall och ingår därför inte i den fastighetsnära hämtningen av grovavfall som din kommun eventuellt erbjuder. Detta kan du dock lämna på någon av SÖRABs återvinningscentraler. Läs våra regler och villkor på ÅVCerna >>

Senast uppdaterad: 2018-05-07
Bra att ha koll på

Vad erbjuder din kommun för grovavfallstjänster?

 

Sortera mera

Tänk på att inte lämna grovsopor på återvinningsstationer för förpackningar och tidningar. De hör inte hemma där och varje år läggs det mycket pengar på att städa bort dem.

Läs vår sorteringsguide för att lära dig mer om hur du sorterar på bästa sätt. 

Ladda ner sorteringsguiden här.

Aktuellt på SÖRAB

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår