Sköt om din kompost

Vid kompostering bryts det organiska materialet ned av bakterier, svampar, maskar och andra smådjur. För att komposteringsprocessen ska fungera måste vissa villkor uppfyllas. Nedbrytarna vill ha lagom med luft, vatten och näring. Därför är det viktigt att sköta sin kompost så att den inte blir för tät att den hålls lagom fuktig och att materialet är blandat.

Grunda med grovt material

Det första man bör lägga i en ny kompost är ett lager med grövre material i botten för att det alltid ska vara luftigt längst ner. Sönderbrutna kvistar och ris passar utmärkt.

Blanda om

För att processen ska fungera behövs syre. Därför är det viktigt att då och då luckra i kompostmaterialet så det inte blir för hårt packat. Blanda samtidigt i något strömaterial.

Tillför kol

I komposten måste det råda balans mellan kol- och kväverikt material. Eftersom matrester och t ex gräs innehåller stora mängder kväve och inte så mycket kol måste du därför tillföra kolrikt material i form av till exempel sågspån, flisat trä eller hushållspapper. Risken finns annars att det blir ett överskott av kväve vilket gör att komposten börjar lukta illa och att du förlorar växtnäring.

Lagom fuktighetSköt om din kompost

Komposten ska vara lagom fuktig – ungefär som en urkramad svamp. Blir den för blöt täpps lufthålen igen och det blir för lite syre i komposten. Blir den för torr avstannar processen.

Tillför strö och täckmaterial

Lägg i lite strö varje gång du lägger i matavfall. Hur mycket strö som behövs får man prova sig fram till men räkna med en del strö till tre, fyra delar matavfall. Blanda ner avfallet en liten bit i det gamla materialet innan du täcker med strö. Var extra noga med att täcka avfall från kött, fisk och skaldjur, annars börjar komposten lukta illa. För att undvika fruktflugor måste också fruktskal och -rester täckas.

Mata komposten kontinuerligt

Det är bra om komposten regelbundet tillförs avfall så att aktiviteten inte avtar. Ju längre den hålls i gång, desto bättre slutprodukt.

Senast uppdaterad: 2018-05-07

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår