När kan komposten anses vara färdig?

Komposten är färdig när den inte längre känns varm. Avfallet har då brutits ned till ett material som doftar och ser ut som jord. I en väl fungerande varmkompost tar hela processen från avfall till kompostjord ungefär åtta till tio månader.

Halvkompost för buskar

Efter den första häftiga nedbrytningensprocessen som tar omkring tre månader finns ett grovt material som inteär färdignedbrutet. Denna halvkompost kan bland annat användas för att täcka under buskar men då bör man kvävegödsla lite extra för den fortsatta nedbrytningen. Halvkomposten får inte användas till odlingar då den fortsatta nedbrytningen konkurrerar med växternas rötter om både syre och kväve.

EfterkomposteraNär kan man betrakta komposten som färdig?

Först när materialet har efterkomposterats under några månader är jorden klar att användas. Det är en fördel om den får ligga ytterligare några månader innan den används.

Ta tempen på jorden

Den färdiga kompostjorden har mörk färg, en kornig konsistens och luktar jord. Temperaturen är den samma som i omgivningen. Om du inte har plats för efterkompostering i varmkompostbehållaren bör komposten vara täckt så att den skyddas mot urlakning och uttorkning.

Gör "krassetestet"

För att kontrollerar om kompostjorden är färdig kan man göra krassetestet. Så smörgåskrasse i ren kompostjord. Om fröna inte grott efter fem dagar, eller om de gror men krassen sedan gulnar, är jorden inte ännu mogen.

Senast uppdaterad: 2018-05-07

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår