Vad behöver jag för att kunna börja kompostera?

Den enklaste typen av kompost är bara en hög med nedbrytbart material. För att underlätta arbetet både för dig som komposterar och för mikroorganismerna bör man göra en avgränsning. Det kan handla om allt från en enkel brädlåda till en motoriserad och isolerad varmkompost. För att kompostera matrester behövs en behållare som utestänger skadedjur!

Du behöver:

 • En kompostbehållare.
 • Täck- och strömaterial, till exempel flisat trädgårdsavfall.
 • Diverse trädgårdsredskap, till exempel en grep.
 • En liten plasthink eller liknande i köket som uppsamlingskärl för matavfallet.

Nyckelord till en lyckad kompostering:

 • En bra behållare som kan fungera året runt.
 • Luft. Mikroorganismerna måste ha syre för att kunna jobba.
 • Lagom fuktighet.

Ta gärna hjälp av världens äldsta jordbrukare genom att tillföra kompostmaskar. De trivs alldeles utmärkt i isolerade varmkompostbehållare det finns alltid områden i komposten där temperaturen är lagom.

Hur ska behållaren se ut?Så här komposterar man.

Det finns ett rikt utbud av olika behållare allt från fyrkantiga lådor som står på marken till tombolamodeller som avfallet snurrar runt i.

Håll råttorna ute

Ett mycket viktigt krav på behållaren är att den är sluten med både lock och botten för att förhindra att råttor, möss och fåglar tar sig in. En botten av hållbart nät - gärna rostfritt - så att maskar kan gå upp i komposten underifrån. Se upp med större hål och springor i behållaren där råttor och möss kan ta sig in.

Välj rätt material

Som material är plåt eller kraftigt rostfritt nät att föredra då råttor kan gnaga sig igenom både plast och trä. Ett annat bra byggnadsmaterial är lecablock som är värmeisolerande, lätta att bygga upp och inte behöver muras. Om du väljer en behållare i trä, tänk på att virket inte bör vara tryckimpregnerat. Rötskydda de delar som kommer i kontakt med jorden med ettmiljövänligt träskyddsmedel, till exempel en blandning av trätjära, terpentin och linolja. Eller välj ett hållbart träslag!

Fodra behållaren för vinterkompostering

För att komposteringsprocessen ska hållas igång under vintern bör behållaren vara värmeisolerad och ventilerad. Blir det för kallt avstannar nedbrytningsprocessen. Fodra gärna behållaren med plastinslutna stenullsmattor eller annat isolermaterial som inte tar till sig fukt.

Bygg enkelt

Det ska vara lätt att lägga i avfallet och att ta ut den färdiga kompostjorden. Enklast är om man kan ta bort en hel sida eller tömma innehållet rakt ner i till exempel en skottkärra. En mittvägg i behållaren kan vara en fördel då man kan låta den ena halvan efterkompostera medan man fyller den andra.

Välj rätt storlek

Räkna med att behållaren ska rymma ungefär 50 liter hushållsavfall per person. Ska du kompostera ditt trädgårdsavfall i samma behållare behöver du förstås en större behållare. Man brukar räkna med cirka 100 liter per 100 m2 tomtyta.

Exempel på täckmaterial/strö som lämpar sig för kompostering:Kompostjord.Flisade kvistar och grenar.Löv, barr.Hö, hackad halm.Grovt sågspån.Kutterspån från obehandlat trä.Barkmull, torvmull.Framför allt sågspån från lövträd är bra för komposten. Sågspån från barrträd kan försena förmultningen genom sitt innehåll av vissa röthämmande ämnen

Exempel på täckmaterial/strö som lämpar sig för kompostering:

 

 • Kompostjord.
 • Flisade kvistar och grenar.
 • Löv, barr.
 • Hö, hackad halm.
 • Grovt sågspån.
 • Kutterspån från obehandlat trä.
 • Barkmull, torvmull.

 

Framför allt sågspån från lövträd är bra för komposten. Sågspån från barrträd kan försena förmultningen genom sitt innehåll av vissa röthämmande ämnen.

Senast uppdaterad: 2018-05-07

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår