För fastighetsägare

Frågor och svar gällande fastighetsnära insamling av Returpapper

 

1. Vad gäller för insamling av returpapper från och med 2022-01-01?

Svar: Regeringen har beslutat att avskaffa producentansvaret för returpapper och lämna över ansvaret till kommunerna fr.o.m. 2022-01-01. SÖRAB hanterar fr.o.m. 2022-01-01 insamling av returpapper på uppdrag av våra ägarkommuner Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna. För att ha rätt att utföra fastighetsnära insamling av returpapper från verksamhetsutövare och hushåll med gemensam avfallshämtning i dessa nio kommuner krävs fr.o.m. 2022-01-01 auktorisation genom ett avtal med SÖRAB.

 

2. Ska jag kontakta SÖRAB om jag vill få returpapper hämtat?

Svar: Nej. SÖRAB kommer att auktorisera företag som är villiga att erbjuda fastighetsägare hämtning av returpapper. Det innebär att du som fastighetsägare måste anlita ett företag som är auktoriserat av SÖRAB för returpapper ska tas omhand på korrekt sätt.

Se lista med auktoriserade företag >>

 

3. Kommer det bara att finnas ett företag att kontakta om att få returpappret hämtat?

Svar: SÖRAB kommer kontinuerligt auktorisera företag som uppfyller kraven om att hämta returpapper. SÖRABs målsättning är att du som fastighetsägare ska kunna välja mellan olika företag och därigenom få ett bättre pris på din returpappershämtning.

 

4. Jag har redan en entreprenör för insamling av returpapper. Måste jag säga upp den och teckna nya avtal?

Svar: Nej. Så länge som entreprenören är auktoriserad av SÖRAB behöver du inte säga upp befintliga avtal. Om entreprenören inte är auktoriserad behöver ni dock en ny entreprenör som är auktoriserad.

 

5.  Kommer det bli dyrare att få returpapper hämtat?

Svar: SÖRAB har valt att behålla samma ersättningsnivå på returpapper som producenterna tidigare erbjöd företagen som hämtade returpapper hos fastighetsägare. SÖRAB har därmed en förhoppning om att priset på tjänsten inte ska påverkas.

 

6. Gäller denna förändring för flera avfallsslag så som exempelvis plast och metall?

Svar: Nej, regeringen har endast beslutat att returpapper ska bli ett kommunalt ansvar i likhet med mat- och restavfall. Därmed står det fortfarande fastighetsägare fritt att köpa insamlingstjänster kring förpackningar exklusive returpapper av vilket företag som man själv vill.

 

7. Kan jag som boende i villa med egen sophämtning få insamling av returpapper hemifrån mig?

Svar: Vissa av SÖRABs ägarkommuer erbjuder den tjänsten. Kontakta den kommun som du bor i för att se om detta är möjligt.

Senast uppdaterad: 2021-09-30

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår