Välkommen till Stockby Returpark - Vem ska betala och för vad?

Privatpersoner som bor i en SÖRAB-kommun kan lämna avfall utan att behöva betala vid besöket – kostnaden ingår i sopabonnemanget. Verksamheter (företag och organisationer) betalar för att lämna sitt avfall på SÖRABs anläggningar. Den som personligen inte transporterar och sorterar sitt avfall blir också betalningsskyldig. Skyldigheten att betala gäller även om du lämnar avfall som uppenbarligen inte kommer från eget hushåll. Eftersom vår personal inte kan se skillnad på avfallets ursprung bedöms du på ditt fordon och typ av avfall. Har du med dig bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. tryckimpregnerat trä) och kommer med en lätt lastbil, servicebil, traktor, företagssläp eller utlandsregistrerad bil så är du betalningsskyldig. Betalningen ska ske innan du sorterar och lämnar ditt avfall.

Vid ett besök hos SÖRABs återvinningscentraler eller returpark får bil med släp och avfall inte väga mer än 3 500 kg (eller fordonskombinationer som får framföras med B-körkort). Tyngre bilar hänvisas till kundmottagningarna på Hagby återvinningsanläggning i Täby eller Löt avfallsanläggning i Vallentuna. Tack för att du sorterar ditt avfall och följer instruktionerna. Om du har frågor, prata gärna med vår personal.

Metall 

Om du har enbart metall i ditt lass vid besöket på ÅVC kan det lämnas avgiftsfritt även från företag! Det gäller rena, sorterade lass som innehåller skrot och metall. Får inte innehålla radioaktivt material, kylväggar, elektronik, fjärrvärmerör eller kassaskåp.

Farligt avfall

Återvinningscentralerna tar inte emot farligt avfall (inkl. tryckimpregnerat trä) från verksamheter. Vi hänvisar till kundmottagningen på Hagby där du får fylla i en deklaration för farligt avfall och betala per kg. Farligt avfall ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC. Även privatpersoner kan hänvisas till Hagby och behöva betala, om de har större mängder farligt avfall.

Elavfall

Återvinningscentralerna tar bara emot mindre mängder av producentansvarselektronik från verksamheter. Större mängder hänvisas till kundmottagningen på Hagby. Där får du fylla i en deklaration. Icke producentansvarselektronik kan lämnas mot betalning på Hagby, det ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på  ÅVC.

Sten, jord & betong

Verksamheter kan bara lämna sten, jord och betong genom anmälan i kundmottagningarna på Hagby eller Löt. Där får du intyga att materialet är fritt från asbest eller andra föroreningar och betala per kg. Sten, jord och betong ingår inte i det normala priset för att lämna avfall på ÅVC. För privatpersoner ingår det däremot i sopabonnemanget.

Asbest

Asbest från verksamheter kan bara lämnas på Löt. Där får du fylla i en deklaration för asbest och betala per kg. All asbest ska inneslutas innan du kör det till oss.

 

OBS! Vid ifyllande av deklaration behövs uppgifter om avfallsproducenten (namn, adress, org. nr, tel. nr). För avlämning av farligt avfall och elavfall ska registrering till Naturvårdsverket ske.

 

Priser

Ett besök på Stockby Returpark kostar 450 kr (inkl. moms).

Denna taxa gäller även privatpersoner för sådant avfall som sällan eller aldrig uppstår i ett vanligt hushåll. Företagskortet gäller inte på Stockby Returpark.

Vid tillfällen då du har mer än 3kbm i lasset har personalen på ÅVC rätt att ta betalt för ytterligare kbm.

Mer information om priser, öppettider, anläggningar, sorteringsanvisningar, våra allmänna bestämmelser, integritetspolicy mm hittar du här på sörab.se.

Senast uppdaterad: 2021-01-27

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår