Nya Returparker

Returparker

Släng inte bort en andra chans! På SÖRABs returparker hjälper vi dig att sortera ut det som kan återanvändas från det du vill bli av med. En returpark är mer än en återvinningscentral. Det är en plats inte bara för att slänga saker, utan en plats där du kan lämna begagnade prylar som ännu kan göra nytta. Det enda du behöver göra är att komma hit med grejerna. Vi tar hand om det som kan användas igen och ser till att prylarna får en möjlighet att göra nytta hos någon annan. Vi tar returen!

Returparkerna finns alltså både för din skull – och för miljöns. Varje sak som kan återanvändas är en sak mindre som behöver nyproduceras. En förbättrad cirkulation som alla vinner på. Och det bästa av allt är att du själv inte behöver ha någon kunskap om vad som kan återanvändas eller inte, det hjälper vi dig med. Enkelt uttryckt kan du komma hit för att slänga – men åka hem och ha gett tillbaka. För att jordens resurser ska kunna räcka längre ska det vara smidigt att ta sig till en av våra returparker.Så att du bara behöver göra en kort resa för att bidra till att jordens resurser räcker längre. 

 

SÖRAB bygger Returparker för ett cirkulärt samhälle

SÖRAB har tagit fram ett koncept som presenterar idéer och lösningar som sammantaget utgör SÖRABs strategi för utformning, innehåll och placering av returparker i norra Stockholm. 

Detta koncept syftar till att vägleda SÖRABs ägarkommuner, tjänstemän och politiker vid planering och tillståndsprövning vid byggande av nya returparker inom kommunerna. Konceptet ska också vara styrande vid upprustning, projektering och byggande av Returparker så att utformningen framöver utvecklas i enlighet med kommunernas planer och avfallsplanens mål.

Stockby Returpark på Lidingö står modell för framtida anläggningar. Den vann pris för Årets Återvinningsanläggning 2016. Målet är att det ska finnas fler Returparker i SÖRAB-regionen som med sitt innehåll erbjuder möjligheter för och stimulerar till ökad återanvändning och materialåtervinning.

Vad är en Returpark? Klicka igång filmen nedan!

 

 

Ladda ner konceptet som pdf-fil via länken nedan.

Koncept för Returparker >>

Senast uppdaterad: 2018-05-07

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår