2019-02-27

Batterijakt pågår i Sverige

Batterijakten är återvinningstävlingen för alla fjärdeklassare i Sverige som anordnas av VARTA och Clas Ohlson i samarbete med Håll Sverige Rent och El-Kretsen. De fyra senaste åren har Sveriges alla fjärdeklassare årligen samlat ihop hundratals ton batterier för återvinning. Under 2019 sker det igen.

Batterijakten 2019 är uppdelad i tre deltävlingar: utbildning, kreativitet och insamling. Tanken är att alla elever ska ha möjligheten att hitta en del i tävlingen som de brinner lite extra för, samt att lärare ska kunna integrera Batterijakten i undervisningen. Den vinnande klassen i Batterijakten 2019 vinner 20 000 kronor till klasskassan. Klasserna som kommer på andra respektive tredje plats vinner 10 000 kr. Fjärdeplats till tiondeplats vinner 5000kr per klass.

Utbildning har alltid varit en central del i Batterijaktens koncept. Den kunskap som barnen tillgodogör sig sprids ofta vidare till föräldrar, syskon och släktningar och bidrar på så sätt till ett ännu bättre miljömedvetande. I år är utbildningssegmentet kopplat direkt till tävlingen. Delmomentet består av sex olika lektionsuppdrag inom varierande ämnen, alla med batteri- och miljökoppling. Samtliga uppdrag är direkt kopplade till läroplanen. Varje klass har som uppgift att utföra så många lektionsuppdrag som möjligt under tävlingsperioden, varje genomförd lektion ger klassen poäng. Lektionstiden uppskattas till 60 minuter per uppdrag. Ansvarig lärare intygar på batterijakten.se att klassen har genomfört sina valda lektioner. Batterijaktens utbildningsmoment pågår mellan den 1 februari och den 31 mars.

Nästa steg är insamlingsmoment som är själva hjärtat i tävlingen, och resultatet blir ett positivt och omedelbart avtryck på miljön. Delmomentet går ut på att eleverna ska samla in så mycket batterier de kan under den givna tävlingsperioden. Momentet består av insamling, tejpning av pluspoler (av säkerhetsskäl) och inlämning. Batterierna kan bland annat lämnas in på närmaste återvinningscentral, exempelvis Hagby, Löt eller Smedby. Vid inlämning på en av SÖRABs återvinningscentraler är det klassens lärare som ansvarar för att de batterier som lämnas in också registreras på klassens profilsida. Och att batterierna vägs innan. SÖRAB väger inga batterier. Batterijaktens insamlingsmoment pågår mellan den 1 mars och den 31 mars. 

Vinner Batterijakten 2019 gör den klass som har samlat in mest batterier, räknat i kilo per elev, genomfört alla lektionsuppdrag samt vunnit juryns tycke i ett kreativitetsmoment.

Läs mer på tävlingens hemsida: batterijakten.se.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår