Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

2019-02-11

En hållbar Alla hjärtans dag

På torsdag den 14 februari är det Alla hjärtans dag. Men samtidigt som butikerna slåss om din uppmärksamhet i jakten på dina pengar vill vi på SÖRAB uppmana dig att göra något helt annat, något mer hållbart, den dagen. Sätt inte sprätt på dina pengar genom att handla något nytt utan visa din kärlek på annat sätt.

Kärlek behöver inte automatiskt betyda en gåva i form av röda rosor, champagne, choklad eller ett dyrt smycke den 14 februari. Det finns massor av andra sätt att uppmärksamma den en tycker om på och samtidigt värna om miljön. Exempelvis genom att ge bort en tummad och sliten favoritbok, bjuda på en god middag eller ge bort ett egendesignat kärlekskort. Eller varför inte posta ett kärleksbrev? Det gäller bara att tänka utanför kommersboxen, fundera ett varv till och kanske lägga lite mer tid och energi på förberedelserna. För oftast är det ju mycket enklare att köpa med sig en ask geléhjärtan på väg hem från jobbet än att förbereda en trerättersmiddag som kräver eftertanke, tid och energi.

För att få dig att undvika de snabba impulsköpen detta år tipsar vi här om fyra saker som du kan göra istället:

  • Slå in din favoritbok och låt någon du håller kär läsa samma fantastiska historia som du har njutit av.
  • Handla något som någon annan älskat.
  • Säg eller visa med din kropp att du tycker om någon. En kram, en puss eller ett ”jag älskar dig” räcker långt. Och betyder oftast mer än en pryl.


Fakta Alla hjärtans dag
Alla hjärtans dag, även kallad Valentindagen, firas den 14 februari som en kärleksdag. I Sverige är Alla hjärtans dag en ny tradition som bara firats de senaste årtiondena. Första gången ett varuhus skyltade med Alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Men det har förändrats under de senaste årtiondena. På 90-talet hamnade högtiden i almanackan och vi började på allvar fira Valentindagen. På Alla hjärtans dag säljs över 4 miljoner rosor i Sverige. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår