2018-12-04

Din pant kan förändra liv

Just nu har du möjlighet att bidra till att människor med olika typer av funktionsnedsättningar runt om i världen får ett bättre liv. Detta genom att du vid nästa tillfälle du pantar på Hagby i vår Pantamera Express-maskin skänker dina pantpengar till Musikhjälpen. Insamlingen pågår fram till den 16:e december.

En miljard människor i världen lever med funktionsnedsättning – majoriteten i länder där många ofta fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs. I år är Musikhjälpens tema ”Alla har rätt att funka olika” och pengarna som samlas in till Radiohjälpen ska användas för att ge barn och vuxna med funktionsnedsättning tillgång till skola, vård, stöd och hjälp. Musikhjälpen direktsänds i P3 och SVT Play från Stortorget i Lund den 10 till 16 december. För att engagera landets skolungdomar ger Musikhjälpen i samarbete med UR redan nu ut ett omfattande utbildningsmaterial.
Människor med funktionsnedsättning är en av de mest diskriminerade grupperna i världen. Många barn och unga lever isolerat och är helt beroende av familjemedlemmar. De får ofta sämre vård och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Utbildning är avgörande för att komma ur fattigdom och utsatthet, men enligt uppskattningar går 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan.
– Situationen är helt oacceptabel, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen. Det är vår skyldighet att bidra till en förändring. Människor måste få synas, höras och respekteras – för alla har rätt att funka olika.
FN:s mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs så sent som 2006. På många platser har viktiga steg tagits för att förbättra situationen men ett stort arbete återstår.

Vad räcker pengarna till?

  • Runt 50 kr kan räcka till ett par kryckor som ökar en persons självständighet.
  • Runt 50 kronor kan räcka till att utbilda en lärare under en månad i att stötta barn med funktionsnedsättning.
  • Runt 200 kr kan räcka till ett sjukgymnastbesök för barn med funktionsnedsättning.
  • 500 kronor kan räcka till en månads dagverksamhet med rehabilitering för ett barn.
  • Drygt 1000 kronor kan räcka till en rullstol.
  • 1500 kronor kan räcka till en termins skolgång för ett barn med synnedsättning.
Fakta Musikhjälpen 
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Programledartrion Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz bor i en glasbur och sänder radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.
Förra året samlade Musikhjälpen in över 74 miljoner kronor under temat ”Barn är inte till salu”. Totalt startade 586 000 engagemang. 
Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen och direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår