Foto: Janne Danielsson/SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

2018-10-31

Anne Lundberg och Paul Svensson stoppar matsvinn och inspirerar till nytänk

I nya SVT-serien Maträddarna sätter Anne Lundberg och Paul Svensson fingret på en av vår tids hetaste frågor – matsvinnet. En tredjedel av all mat som produceras kastas. Anne och Paul besöker bönder, butiker, fabriker och konsumenter för att försöka ta reda på vad vi kan göra för att minska på svinnet. Och det blir recept och tips på vad man kan laga för gott på det som man annars hade tänkt slänga.

– Det är helt absurt att vi slänger en tredjedel av all mat när världen svälter och klimatförändringarna ökar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och om Maträddarna kan inspirera några av tittarna att slänga mindre mat så blir jag lycklig, säger Anne Lundberg.

– Jag vill informera och inspirera till en njutningsfull och medveten vardag som samtidigt hjälper oss att spara på klimatet. Det ska vara enkelt, roligt och spännande att vara klimatsmart, säger Paul Svensson.

– Med lust och njutning lär Paul mig och tittarna laga enkla, supergoda rätter på mat som annars bara skulle slängts, säger Anne Lundberg.

Maträddarna ger en inblick i livsmedelskedjan, hur den hänger ihop och tittarna kommer att upptäcka hur mycket mat vi går miste om på grund av vårt skönhetsfokus.

– Vi tittar in bakom systemet och upptäcker hur fast vi är i traditioner och ”så där har vi alltid gjort”. Jag hoppas att serien kommer att förändra människors bild av fint och fult. Resultatet kommer att bli smakupplevelser ni aldrig kunnat föreställer er, fortsätter Paul Svensson.
Under fyra program följer vi Anne och Pauls resa i Matsverige som avslutas med en matsvinnsfestival i Malmö.

Fakta:
- 1/3 av all mat som odlas och produceras slängs.
- I Sverige slängs ½ miljon ton mat och dryck varje år.
- Sammanlagt slänger varje familj i Sverige 1 kg mat om dagen.
- FN:s klimatmål: halvera matsvinnet till 2030.

Maträddarna har premiär den 1 november 2018.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår