2018-10-18

Ny säsong av skoltävlingen Kartongmatchen

Sveriges största skoltävling fortsätter på temat ”Det är lätt och rätt att återvinna". Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF utmanar alla förskole- och skolbarn att vara med i tävlingen Kartongmatchen. Sedan starten 2012 har närmare 200 000 barn och elever deltagit och bidragit till att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige. Den stora nyheten för i år är att tävlingen startar i Finland och körs parallellt där och i Sverige under hösten/vintern fram till den 8 februari 2019.

I Sverige återvinns ungefär var tredje dryckeskartong, en siffra som WWF och Tetra Pak vill öka genom att sprida kunskap och engagemang med hjälp av tävlingen Kartongmatchen. I förra årets upplaga av Kartongmatchen uppnådde de klasser som deltog en återvinningsgrad på nästan 90 procent. Den högsta i tävlingens historia. Kartongmatchen är ett tydligt bevis på att en kan öka återvinningen genom att inspirera, sprida kunskap och skapa engagemang. Eftersom det har visat sig att Finland har samma utmaningar som Sverige med förhållandevis låg återvinningsgrad för dryckeskartong introduceras även konceptet Kartongmatchen i grannlandet detta år. Utökningen öppnar även upp för ytterligare en möjlighet för integrering av tävlingen i undervisningen då det nu ges möjlighet att även lära sig mer om sitt grannland, och om intresse finns har skolklasserna möjlighet att få en vänklass att utbyta erfarenheter med.
- Kartongmatchen har skapat ett stort miljöengagemang på vår förskola och hjälpt oss med att tydligt göra något mycket konkret av vår miljöprofil, säger Elisabeth, förskolechef.
- Kartongmatchen har varit mycket omtyckt bland mina elever och många positiva reaktioner från föräldrar. Som lärare tycker jag speciellt om upplägget med tävling och det anpassade pedagogiska materialet, säger Lisa som är lärare i årskurs tre.
Nu går startskottet för lärare och pedagoger att anmäla sina klasser och förskoleavdelningar till årets tävling. Tävlingen har dragit igång och är öppen för alla förskolor och grundskolor (F-6). Varje barn får även stödja ett av WWF:s naturvårdsprojekt. Tetra Pak bidrar med 1 krona per anmäld deltagare.
- Att lämna sina förpackningar till återvinning är en konkret och vardagsnära sak vi alla enkelt kan göra för att bidra till en bättre miljö. Vi hoppas att ännu fler barn och elever kommer att engagera sig i år. Det är extra roligt i år eftersom vi har möjligheten att bjuda in barn i både Sverige och Finland att delta i de uppskattade uppgifterna som tävlingen innehåller, säger Helena Lindh Tetra Pak, projektledare för Kartongmatchen.Det är tydligt att initiativet har varit mycket framgångsrikt i att engagera barn, unga och deras familjer i Kartongmatchen, och även i frågan om återvinning i stort.
- Alla kan återvinna mer och det är ett enkelt sätt att minska vår klimatpåverkan. Återvinning bidrar till att vi använder naturresurser på ett långsiktigt hållbart sätt. Genom Kartongmatchen engagerar vi nästa generation att tidigt börja hushålla med jordens resurser. Eleverna får också en chans att påverka sina föräldrar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Kartongmatchen pågår fram till och med den 8 februari 2019. Huvudtävlingen avgörs i en introduktionsuppgift och tre matcher där deltagarna skall arbeta med återvinning både i skolan och hemma. Alla som deltagit och klarat introuppgiften och de tre matcherna får ett diplom av WWF och Tetra Pak för sin insats. Vinnare i Kartongmatchen utses genom lottning bland de som deltagit och klarat tävlingens uppgifter. De tre förstapristagarna i klasserna 4-6 vinner 10 000 kr till en klassresa samt i förskolor och klasserna F-3 vinner man 10 000 kr till en grönare skola/förskola.

För anmälan och mer information om tävlingen Kartongmatchen, gå in på www.kartongmatchen.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår