Sonia Wallentinus och Stefan Paulin älskar fåglar.

2018-10-15

Fågelskådning i Hagby Ekopark

Under måndagen hade SÖRABs egen fågelskådargrupp träff i ekoparken i Hagby. 28 fågelsorter registrerades.
- Det är ganska bra för att vara höst och 2018. Detta år har varit ett dåligt fågelår överlag. Det har inte varit så mycket aktivitet alls, säger Hans-Erik Nordin, medlem i gruppen.

Sedan 1992 har SÖRABs fågelgrupp träffats för att tillsammans upptäcka fågelsorter som finns i närområdena kring SÖRABs anläggningar. De senaste åren har gruppen träffats vart annat år i Hagby Ekopark och vartannat år i skogsområdena kring Löt. 2018 är ett Hagby-år och 2019 kommer att bli ett Löt-år. Gruppen träffas en gång i maj och en gång i oktober och de får alltid sällskap av någon eller några SÖRAB-anställda. Under måndagen var Ylva Grill från SÖRABs plan- och kommunikationsavdelning med på promenaden i parken.
- Jag älskar att träffa fågelskådargruppen. Det är roligt att lära sig mer om fåglar och att vara ute i vår ekopark. Ekoparken är verkligen en pärla som fler borde upptäcka, säger Ylva Grill som jobbat på SÖRAB i 30 år och umgåtts med fågelskådargänget sedan starten.


Ylva Grill och ekologen Sonia Wallentinus.

Gruppen bildades i samband med att den gamla deponin på Hagby täcktes över i början av 90-talet och har sedan dess träffats regelbundet. I gruppen finns både hobbyskådare, ornitologer, ekologer och biologer som många ägnar stor del av sitt liv till att beskåda fåglar. En av dem är Stefan Paulin som är gruppens sammankallande.
- Jag uppskattar verkligen ekoparken här i Hagby. Den är lättillgänglig och det är skönt att det inte är några bilar nära, säger Stefan Paulin som har Storspoven som favoritfågel.
Stefan Paulin är den med störst och bäst kikare och även den som för anteckningar över vilka fåglar gruppen ser just denna höstdag. Enligt statistik* har det genom åren sett eller hörts ungefär 175 fågelarter i eller i närheten av parken.
- Jag gillar att vara i naturen och njuter verkligen av detta. Det är en sport att upptäcka fåglar och avgöra vilken sort det är. Det gäller att vara vaken, säger Stefan Paulin.
Ett kommande SÖRAB-projekt i ekoparken är att ta bort vegetation från toppen för att göra den mer berglik. Detta kommer att locka Berglärka till platsen vilket är en önskan från fågelskådargruppen.
- Jag uppskattar att SÖRAB lyssnar på oss och ger oss ekonomiskt bidrag för denna förändring av toppen, men även för fågelmat och fågelholkar, säger Hans-Erik Nordin.


Hans-Erik Nordin har varit medlem i SÖRABs fågelskådargrupp sedan starten. Bakom honom syns Bengt Frizén och Stefan Paulin. 

Läs mer om Hagby Ekopark här: https://www.sorab.se/hushall/hagby-ekopark/

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår