Ta med all pant du har hemma

2018-10-12

Tvåårsjubileum på Hagby

I dagarna är det två år sedan Hagby återvinningscentral i Täby fick sin alldeles egna Pantamera Express-automat. Returpack/Pantamera, som ligger bakom pantautomaten, tog fram den för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Under det senaste året har 1 226 190 burkar och flaskor pantats i Hagbys expressautomat.

Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man förpackningarna direkt ur påsen/säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten. Kapaciteten är omkring 100 förpackningar på ett par minuter. När det är klart får pantaren välja mellan olika utbetalningslösningar. Med Pantamera Express pantar man smidigt, snabbt och nästintill kladdfritt, även om man har mycket pant.
Pantaren kan välja mellan att få panten utbetald till sitt PayPal-konto eller via ClearOns betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker. Dessutom kan man välja att skänka sina pantpengar till välgörenhet. På Hagby ÅVC har man valt Myrorna och HumanBridge som donationsmottagare.
Med Pantamera Express ökar möjligheterna att återvinna pant i pantsystemet.
– Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Nu har vi hittat ytterligare ett smart sätt att panta på och hoppas att ännu fler kommer panta mera. Att samarbeta med återvinningscentraler känns självklart. Hit kommer man för att återvinna och många har efterfrågat att även kunna panta sina flaskor och burkar där, säger Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera.

Fakta
Under det senaste året har 1 226 190 burkar och flaskor pantats på Hagby återvinningscentral. 

Pantamera Express på Hagby ÅVC var den 11:e storpantarautomaten som installerades i Sverige. Det var den andra storpantarautomaten i Stockholms län. 

Pantamera Express är framtagen tillsammans med det amerikanska företaget Envipco. Mer information om Envipco finns på envipco.com.

Med PayPal är det möjligt att få panten överförd till sitt bankkonto eller betala med pengarna direkt från sitt PayPal-konto. Mer information finns på paypal.com.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår