2018-09-10

Återvinn din fallfrukt hos SÖRAB

Fallfrukten som just nu fyller våra trädgårdar är perfekt att använda för att tillverka biogas och organiskt gödselmedel och jord. Istället för att slänga frukten, återvinn den genom att lämna den som kompost hos SÖRAB.

2018 ser ut att bli ett rekordår när det gäller frukt som äpplen, plommon och päron. Många har mängder av fallfrukt hemma. Förutom att skänka bort din frukt, göra must, frysa in och torka kan du även lämna in din frukt och fallfrukt till SÖRAB. Frukten lämnas vid kompostfraktionen.
Fallfrukten, blandad med övrigt kompostmaterial, blir sedan biogas som används som fordonsbränsle. Ur processen kommer även organiskt gödselmedel och jord.
- Genom att lämna in fallfrukten är du med och sluter kretsloppet. Jorden hamnar på våra åkrar och blir så småningom nya livsmedel, säger Roger Rothman som är ansvarig för materialtillförsel på E.ONs organiska biogasanläggning på Högbytorp i Upplands-Bro dit SÖRAB kör inlämnad kompost. Det spelar ingen roll vilket skick din frukt är i när du lämnar in den tillsammans med ditt trädgårdsavfall. Färska äpplen fungerar lika bra som ruttna.
- Det någon annan ser som avfall, använder vi till att göra biogas, gödsel och jord. Det är verkligen bra, säger Roger Rothman.
Att slänga äpplen i det vanliga hushållsavfallet rekommenderar inte Roger Rothman.
- Äpplen brinner inte alls bra, de passar mycket bättre tillsammans med komposten.
Fallfrukten hjälper även till att göra övrig kompost bättre. Om fallfrukten skickas inblandad i komposten ökar det kraften i komposten. Vätskemängden ökar också, vilket boostar den övriga mixen i rötkammaren.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår