Lupiner, en invasiv främmande växt.

2018-07-20

Här är undantagen du inte ska lägga i trädgårdsavfallet

Du har säkert sett dem längs med vägarna och lysa i vitt, blått och rosa - Lupinerna. Ska du rensa bort lupiner vill vi be dig att inte slänga dessa i trädgårdsavfallet. Lägg dem istället i en plastpåse, förslut väl och släng den sedan i restavfallet. Anledningen till detta är att Blomsterlupinen utgör ett hot mot biologisk mångfald genom att konkurrera ut växter i miljöer den trivs i. Om blommorna läggs i trädgårdsavfallet kan fröerna sprida sig. Därför är det bättre att bränna upp dem.

Fler exempel på invasiva främmande arter är Jättbalsamin, Jättebjörnloka, Parkslide, Gul skunkkalla och Vresros.

Lägg alltså inte dessa invasiva främmande växter på komposten eller i trädgårdsavfallet. En metod är att blöta ned dessa plantor och lägga dom i en sluten plastsäck för att ruttna, men det säkraste och mest effektiva metoden är att bränna upp de borttagna växtdelarna och fröställningarna.

Ihopsamlande, förflyttning och transport av växtavfall är högriskaktiviteter vad gäller spridning av invasiva främmande växter. Särskilt stor risk är det om du fraktar det med öppen släpkärra. Tänk i så fall på att ha växterna i väl förslutna säckar så att det inte fröar av sig eller växtdelar ramlar av längs vägen.

Naturvårdsverket informerar mer om invasiva främmande arter på sin webbsida >>

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår