Fina gula kantareller i skogen med en stor fimp på sig

2023-08-18

Skräp hör inte hemma på marken eller i naturen

De flesta vet nog att skräp inte hör hemma på marken eller i naturen. Att nedskräpning är ett samhälls- och hållbarhetsproblem för både människor och djur. Men visste du att det även är olagligt att skräpa ner? Du kan få böter eller till och med fängelse, beroende på hur allvarlig nedskräpningen är.

Bryts ner – men försvinner inte

Varje år slängs och dumpas det mängder av skräp som ställer till med problem på både kort och lång sikt. 35 miljoner föremål slängs under en vecka där det vanligaste skräpet är fimpar och snus. Förutom att djuren misstar skräpet för mat, kan fastna och skadas, tar det väldigt lång tid innan det bryts ned. Exempelvis blir plast kvar i naturen i form av mikroplast. Exakt hur länge mikroplasten blir kvar och dess exakta påverkan på människor och djur är ännu osäkert. Skräpiga miljöer upplevs ofta som otrygga platser där det skräpas ner ännu mer eller förstörs. Att ta reda på allt skräp kostar mycket pengar och tar tid, helt i onödan. Resurserna som går åt till städning är resurser som skulle kunna läggas på viktigare saker i vårt samhälle.

Du gör stor skillnad

Varje gång du slänger ditt skräp i en papperskorg gör du stor skillnad. Du bidrar både till ett renare och trevligare samhälle. Ett samhälle där människor, djur och natur slipper leva med konsekvenserna av nedskräpning på kort och lång sikt. När du lägger din take away-mugg, folien från kebabrullen eller ditt tuggummi i papperskorgen är du med och håller dina och andras favoritplatser rena. Tar du med dig skräpet hem och sorterar det kan vi använda våra resurser på bästa sätt.

 

Tack för att du håller rent på platser som betyder mycket för många!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår