2017-12-29

Undvik fettpropp i avloppet - använd Miljötratt!

Fett som spolas ner i vasken stelnar och bildar proppar i avloppsrören. Då kan det lätt bli översvämning hos dig eller dina grannar. Julen är definitivt en prövning för våra avloppsnät eftersom det lagas mycket fet mat. Här får du några enkla tips om hur du kan hjälpa till att minska risken för stopp i avloppet och samtidigt blir miljövän.

4 tips på hur du hanterar överblivet matfett och olja

1. Skrapa ur alla kladdiga rester i matavfallspåsen

Rödbetssallad och andra röror innehåller ofta gräddfil och majonnäs som är väldigt fettrikt. Skrapa därför bort så mycket som möjligt direkt i matavfallspåsen eller i påsen för brännbart avfall om du inte har matavfallssortering innan du sköljer av din tallrik. 

2. Torka ur använd stekpanna, bunke eller skål med hushållspapper

Vid mindre mängder fett som stekflott eller kaksmet kan du torka ur använd stekpanna eller bunke med lite hushållspapper innan du diskar. Pappret slänger du i matavfallspåsen eller påsen för brännbart avfall.

3. Låt lite större mängder stekflott stelna i en kopp i kylskåpet

Vid större mängd stekflott som t ex. om du steker fläsk kan du hälla över flottet i en kopp som får stå en stund i kylen. När fettet stelnat är det lätt att skrapa ur direkt i påsen för matavfall eller i påsen för brännbart avfall om du inte har matavfallssortering.

4. Samla flytande matolja i en plastflaska med hjälp av en tratt

Flytande mat- och frityrolja samlas med fördel upp i en plastflaska* med hjälp av en tratt. När flaskan är full lämnar du in den för återvinning på din återvinningscentral. Riktigt stora mängder flytande fett från till exempel fritering hälls i en plastdunk och lämnas in på återvinningscentralen.

*flaskan måste vara av plast, aldrig glas. 

Har du ingen tratt?

Kom förbi oss på Torggatan 11 i Vallentuna och hämta en i vår reception. De finns också att hämta på våra återvinningscentraler eller beställa på vår hemsida om du hellre vill det. Tack för att du återvinner! 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår