Illustration med lupin och jättebjörnloka

2022-06-30

Försök med utökad insamling av invasiva växter

Invasiva växter är främmande växtsorter som påverkar våra ekosystem och hälsan hos människor och djur, hotar den biologiska mångfalden och kan orsaka stora ekonomiska skador. Det är mycket viktigt att de hanteras på rätt sätt för att förhindra spridning. Under 2022 testar vi en utökad mottagning för dessa växter på fler av våra anläggningar.

Eftersom SÖRAB bearbetar allt det brännbara materialet som kommer in till oss, inkl soppåsarna från hushållen i Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundyberg, Täby, Upplands Väsby eller Vallentuna, måste du slänga invasiva växter i de separata containrarna på Hagby, Smedby, Görväln eller Södergarn så att fröer och växtdelar inte sprids i vår vidare hantering.

Invasiva växter ska absolut inte läggas i soppåsen, på den egna komposten eller tillsammans med övrigt trädgårdsavfall. 

Växterna ska vara jordfria och läggas i väl förslutna sopsäckar innan de lämnas hos oss.

Ihopsamlande, förflyttning och transport av växtavfall är högriskaktiviteter vad gäller spridning av invasiva främmande växter. Väl förslutna sopsäckar minskar risken för spridning.

Här är några av de vanligaste invasiva växterna som du ska se upp med >> 

Gör så här:

  • Läs på om hur du ska hantera din invasiva växt. Till exempel på Fritidsodlingens riksorganisations webbplats.
  • Använd handskar.
  • Transportera de jordfria växterna i väl förslutna plastsäckar till Hagby i Täby, Smedby i Upplands Väsby, Görväln i Järfälla eller Södergarn på Lidingö!
  • Kontakta personal på anläggningen.
  • Lägg hela säckarna i Invasiva växter-containern.
  • Lägg inget annat i den containern.

 

Tack för att du hjälper till att bevara den biologiska mångfalden!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår