Frukter och grönsaker som ber om rätt omhändertagande, dekal med kylskåp och fyra grader

2021-09-29

Internationella matsvinnsdagen

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. Det här är andra gången dagen uppmärksammas. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

Visste du att:

 • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
 • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
 • Matsvinn och livsmedelsförluster står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
 • Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
 • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
 • Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga.
 • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
 • Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
 • Sammanlagt slängs alltså 37 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och fyra barn handlar det om 148 kilo per år.
 • Ett matsvinn på 19 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara över 40 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
 • Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).

 

I våra ägarkommuners nya gemensamma avfallsplan finns målet:
År 2032 har matsvinnet per invånare halverats jämfört med 2021.

Matsvinn är livsmedel som slängs i onödan och som hade kunnat konsumeras om det hanterats på rätt sätt. Målet inkluderar matsvinn från hushåll och verksamheter och utgår från FN:s globala mål samt det nationella Agenda 2030-målet om att matsvinnet måste halveras. Genom att arbeta för ett minskat matsvinn arbetar vi emot slöseriet av livsmedelsresurser. För att uppnå målen måste kommunens invånare och verksamheter arbeta för att minska matsvinnet i alla led.

Tips för minskat matsvinn hittar du på Livsmedelsverkets webbsida >>

En vanlig missuppfattning är att man tror att man inte kan äta mat som passerat bäst-före-datum. Det är fel och innebär att mycket mat slängs i onödan. Använd dina sinnen och titta, lukta, smaka på maten. Känns den fräsch går den bra att äta. 

- Ett bra tips för att minska matsvinnet hemma är att göra matlådor av det som man inte orkar äta upp. Mat tål att bli uppvärmd flera gånger och förvara den däremellan i kylskåp i fyra plusgrader. Hinner du inte äta upp går i princip alla livsmedel att frysa, säger Karin Fritz som är projektledare på Livsmedelsverket.

- Frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som slängs i onödan i hushållen. I samband med matsvinnsdagen har vi gått ut med information vi om hur man ska förvara frukt och grönt på bästa sätt så de inte riskerar bli matsvinn, säger Karin Fritz projektledare Livsmedelsverket.

På Livsmedelsverkets webbplats finns information och nedladdningsbart material om förvaring av frukt och grönsaker hemma >>

 

Källa: Livsmedelsverket.se

 

.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår