Ett högt torn med tidningar och papper

2021-09-25

Returpapper blir kommunalt ansvar 2022

Från och med 2022 avskaffas producentansvaret för returpapper för att istället ingå i det kommunala avfallet.

I december 2020 beslutade regeringen att producentansvaret för returpapper ska upphävas. Producentansvaret har inneburit att tidningsbranschen har varit ansvariga för att samla in och återvinna returpappret samt stått för kostnader för detta. Den 1 januari 2022 ska kommunerna ta över ansvaret för hanteringen av returpapper. Beslutet grundar sig i att det säljs färre och färre papperstidningar med sjunkande intäkter som följd. För att underlätta för tidningsbranschen har därför producentansvaret avskaffats. Denna förändring innebär att kostnader för returpappershanteringen istället kommer finansieras via kommunens avfallstaxa. 

SÖRAB har fått uppdraget att fr.o.m. 2022-01-01 hantera insamling och avsättning av returpapper på uppdrag av  ägarkommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Vi har tillsammans jobbat intensivt med att få till en så bra lösning som möjligt för regionens invånare, så att övergången till kommunalt ansvar sker utan hinder och att invånare och fastighetsägare i regionen kan fortsätta återvinna sitt returpapper precis som tidigare. På det stora hela är det inget i praktiken som ändras för den som vill lämna returpapper till återvinning mer än huvudmannaskapet.

Exempel på returpapper är tidningar, tidskrifter, reklamtryck, pocketböcker med mjuk pärm, skrivpapper och telefonkataloger.

För entreprenörer som vill utföra insamling av returpapper från verksamhetsutövare och hushåll med gemensam avfallshämtning i dessa nio kommuner krävs fr.o.m. 2022-01-01 auktorisation genom ett avtal med SÖRAB. Läs mer om det här >>

 


Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår