I förgrunden en lastmaskin, bakom en vy över grushögar i bergstäkt på Löt

2021-05-26

Rödlistade backsvalor häckar i bergtäkten på Löt

Vid Löt Avfallsanläggning finns en bergtäkt som idag drivs av NCC. På deras hemsida berättar de att backsvalor tagit för vana att bygga bo i vissa upplag med stenmjöl eller rörgravsgrus.

NCC försöker skapa de bästa förutsättningarna för att fåglarna ska kunna leva där och vilja återvända till samma täkter där de tidigare bott.

På Löt finns en brant där svalorna häckat tidigare år. Spår finns kvar efter deras tidigare bon. Svalorna verkar dock inte vilja använda samma bon när de kommer tillbaka, utan de vill bygga nytt berättar NCC.

Därför bearbetar en maskinist upplaget och gör en grusslänt brantare vilket ska tilltala fåglarna. Slänten ska helst vara lodrät som en vägg.

SÖRAB har en grupp med fågelexperter som kallas Fågelgruppen kopplad till verksamheten. Den bildades när Ekoparken på Hagby skulle skapas på den avslutade deponin för att platsen återigen skulle bli ett populärt fågelområde, som det var innan soptippen öppnades. När Fågelgruppen, med ordförande Stefan Paulin i spetsen, var ute på Löt Avfallsanläggning nu i veckan hittade man en jord/grushög med ca 50 bohål av backsvala och minst 20 backsvalor for omkring på platsen. Även ladusvalor, hussvalor och tornseglare siktades. Hela 43 olika arter noterades – nytt rekord för Löt!

Läs mer om Fågelgruppen och djurlivet på SÖRABs anläggningar >>

Läs hela artikeln om backsvalorna på NCCs hemsida >>

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår