2020-12-22

Juliga återvinningstips

Julen står för dörren. En högtid som för många innebär mängder av julmat och julklappar, men julen är också en högtid som för med sig många förpackningar som ska återvinnas. Ibland kan det vara svårt att veta hur och var man ska göra sig av med julens rester. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har samlat de tio bästa återvinningstipsen.

Julen är en av de största svenska högtiderna, vilket även märks av på FTI:s återvinningsstationer runt omkring i landet. 2018 samlades 17 779 ton med allt från omslagspapper och sillburkar till chokladaskar och glöggflaskor in till återvinning under julperioden 13 december till och med trettondag jul.

FTI uppmanar nu fler att återvinna resterna av julen, och listar tio tips på vägen:

1. Julpapper ska läggas bland pappersförpackningar.
2. Aladdinasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar.
3. Presentsnören läggs i soppåsen.
4. Julkort läggs också i soppåsen.
5. Sillburkar och andra glasburkar lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar. Sillburkar kan också vara gjorda i metall eller plast och lämnas då i respektive återvinningsbehållare.
6. Glöm inte att plasten kring skinkan, laxen och gröttuben också bör återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar.
7. Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen. Annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
8. Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, ska lämnas till den bemannade återvinningscentralen.
9. Batterier från luciakronor, leksaker och annat lämnas i batteriholk som kan finnas på återvinningstationen eller på den bemannade återvinningscentralen.
10. Granen – kontakta din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den ska lämnas.

Har du andra förpackningar som du är osäker på hur du återvinner, kolla in SÖRABs sorteringsguide som du hittar här.


Och ett p.s. från oss på SÖRAB: Annat avfall som det kan uppstå mycket av under julen är ju matavfall när vi har lagat dignande julbord och kanske inte orkat äta upp allt. 
Använd Konsumentföreningen Stockholms portionsguide för att göra lagom mycket mat. Blir det ändå rester över kan du ha en Restfest i mellandagarna. På pizza eller i en omelett kan du lägga det mesta! Blast, skal och annat som du inte kan äta upp lägger du i matavfallspåsen så blir det biogas och biogödsel. 


Öppettider på ÅVCerna under helgerna hittar du här >>

GOD JUL önskar vi på SÖRAB!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår