2020-09-29

Lär dig svinniska och var med och minska matsvinnet

Majoriteten av allt matsvinn uppstår i hemmen. Ändå tror många att det är andra som slänger mat, inte de själva. Nu vill Livsmedelsverket tillsammans med andra aktörer öka insikten om hur mycket mat som faktiskt slängs i onödan – och att det går att göra något åt det!

– Vi vill peppa alla konsumenter att mäta hur mycket mat som slängs i onödan under en dag och hoppas vår svinnsikts-coach kan inspirera fler att ta vara på den resurs som maten är. Det kan bli win-win både för miljön och för plånboken, säger Livsmedelsverkets projektledare Karin Fritz.
Flera myndigheter, livsmedelsbranschen och andra organisationer kraftsamlar under devisen Hela Sverige får #svinnsikt i slutet av september. På Livsmedelsverkets webbplats finns det nya testet svinnsikts-coachen, en möjlighet att få koll på sitt matsvinn och tipsas om enkla förändringar.
– Med lite träning går det lätt att få in det här tänket i vardagen. Ett vanligt misstag är till exempel att fastna vid bäst före-datumet på maten. Det bästa är att träna upp sina sinnen – bäst-före-snooza så mycket som möjligt – det vill säga titta, lukta, smaka innan du slänger något, säger Karin Fritz.

Fakta
En tredjedel av all mat som produceras i världen hamnar aldrig i någons mage. Det är ett enormt slöseri med resurser och miljö. FN:s mål är att halvera det globala matsvinnet till år 2030, något även Sverige har antagit.
För att sätta extra ljus på frågan har FN instiftat den internationella matsvinnsdagen – The International Day of Awareness of Food Loss and Waste (#FLWDay) – som går av stapeln för första gången den 29 september 2020. 
Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket har ett flerårigt regeringsuppdrag för ett minskat matsvinn. Arbetet innebär samarbete med en stor mängd olika aktörer.


Nyord på svinniska – Livsmedelsverkets lista

#svinnsikt #minskamatsvinnet #FLWDay

#alltätare [allt-äta:reh’]
En person som äter allt på tallriken och inte slänger något.

#befrukta [be:fruktah’]
Att mixa en smoothie av frukten som håller på att bli för gammal.

#bäst-före-snooza [’bästföre-snoozah]
Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram.

#dekantera [de-kant:erah’]
Att skära bort möglet från kanten på hårdosten – ingen fara att äta resten.

#doggybagga [doggi-baggah’]
Att fråga restaurangen efter en matlåda för resterna.

 #grytmaxa [gryt-maks-ah’]
Att kasta i några extra ingredienser som har passerat bäst före-datum i långkoket.

 #grönchilla [grön-tjillah’]
Att förvara grönsaker i kylen så att de håller längre.

#kaoskomponera [’kaos:komp-ånerah]
Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.

#klimatklipp [klim:at-klipp’]
Att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum.

klimatro [klimat:roooh’]
Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på hela veckan.

#kylchilla [tjyyl:tjillah]
Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre!

#menyflexa [meny:fleksa’]
Att improvisera fram en annan måltid än den planerade …när livspusslet ändras.

#nollvisiona [nål-vis:jona’]
Att bestämma sig för att aldrig mer kasta mat som går att äta.

#nytt-i-panna [nytt-i-pannah’]
En måltid gjord på veckans rester.

#rest-aurang [rest-å-rang’]
Ett ställe där man tar vara på resterna.

#restbonus [rest-bon:hus]
Pengarna du tjänar på att inte att slänga så mycket mat.

#restotto [’rest:ottoh]
Festrätt gjord på riset som blev över.

#restsamtal [rest-samtahl’]
Att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.

#soppspika [’sopp-spikah]
Att slänga ihop en rätt av det som finns hemma i skafferiet

#svinntage [svinn-tidjsch’]
När gårdagens middag är ännu godare dagen efter.

#svinnventera [svinn-vent:era]
Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.

 #svinnvestera [svinn-vest:era]
Att bara köpa mat som man vet kommer att gå åt.

#vaskvägra [vassk-väg:rah]
Att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta

Läs mer på: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/hela-sverige-far-svinnsikt

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår