2020-09-14

Lämna din fallfrukt hos SÖRAB

Har du just nu trädgården full av fallfrukt du vill bli av med? Lämna den på någon av SÖRABs anläggningar i så fall, så ser vi till att den blir biogas och biogödsel.

2020 ser ut att bli ett mellanår när det gäller frukt och grönt i våra trädgårdar. Frukt på träden finns det mer av i år än förra året, men 2020 toppar inte rekordåret 2018.
Har du ändå mycket äpplen, päron och plommon du ej kan ta reda på rekommenderar vi dig att komma till oss – om du inte hittar något sätt att ta vara på frukten innan dess förstås. Förutom att skänka bort din frukt, göra must, frysa in och torka kan du alltså även lämna den till SÖRAB, i trädgårdsavfallsfraktionen.
- 99 procent av frukten som lämnas in är äpplen, säger Mattias Lindblad, driftchef på E.ONs organiska biogasanläggning i Högbytorp i Upplands-Bro.
Dit körs fallfrukten från SÖRAB för att återvinnas. Fallfrukten, blandad med övrigt trädgårdsavfall, blir sedan biogas som används som fordonsbränsle. Ur processen kommer även organiskt gödselmedel (biogödsel) och jord. 
- Vi tar hand om matavfall, hästgödsel, trädgårdsavfall och lite annat organiskt. I våra tre olika rötkammare äter en bakteriekultur avfallet och tillslut blir det alltså biogas och biogödsel. Biogasen distribueras sedan ut på tankstationer runt om i Stockholm för att sedan fungera som bränsle till bilar, bussar och lastbilar, säger Mattias Lindblad.
Den biogödsel som blir till av fallfrukt och trädgårdsavfall sprids på åkrarna runt om i Stockholm.
- Biogödseln vi tar fram innehåller bra näringsämnen. Genom att återvinna sin fallfrukt är man med och sluter kretsloppet, säger Mattis Lindblad och påpekar vikten av att sortera ut enbart fallfrukt och trädgårdsavfall i trädgårdsavfallsfraktionen, samt enbart matavfall i matavfallspåsen.
- Vi hittar en del plast och annat i matavfallet. Vi har maskiner som sorterar ut det men det är naturligtvis inte bra. Mat klibbar fast på plasten vilket gör att onödigt mycket matavfall försvinner. Dessutom finns det risk att plasten förorenar biogödseln om det blir för mycket.
Att slänga äpplen i det vanliga hushållsavfallet rekommenderar inte SÖRAB och E.ON. Av flera anledningar. Dels blir sopkärlet väldigt tungt av äpplena, dels brinner fallfrukt inte bra.
– Frukten passar mycket bättre tillsammans med trädgårdsavfallet. Fallfrukten har flera bra egenskaper. Bland annat hjälper den till att göra övrigt trädgårdsavfall bättre. Om fallfrukten blandas med grenar och ris ökar det kraften i hela materialet. Vätskemängden ökar också, vilket boostar den övriga mixen i rötkammaren, säger Roger Rothman, som är ansvarig för materialtillförsel på E.ON.

Den biogödsel som blir av fallfrukt och trädgårdsavfall sprids på åkrarna runt om i Stockholm

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår