En skåpbil

2020-06-26

Nytt test för privatpersoner på återvinningscentralerna

Nu kan du som vill frakta ditt privata avfall i en bil som inte är en privatbil, föranmäla ditt besök för att få lämna kostnadsfritt.

Våra regler

Privatpersoner som bor i en SÖRAB-kommun (Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby eller Vallentuna) kan lämna avfall på våra anläggningar utan att behöva betala vid besöket – kostnaden ingår i sopabonnemanget.

Verksamheter (företag och organisationer) betalar för att lämna sitt avfall på SÖRABs anläggningar. Den som personligen inte transporterar och sorterar sitt avfall blir också betalningsskyldig. Skyldigheten att betala gäller även om du lämnar avfall som uppenbarligen inte kommer från eget hushåll.

 Eftersom vår personal inte kan se skillnad på avfallets ursprung bedöms du på ditt fordon och typ av avfall när du kommer till oss. Har du med dig bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. tryckimpregnerat trä) och kommer med en lätt lastbil, servicebil, företagssläp eller utlandsregistrerad bil så är du betalningsskyldig.

 

Nytt test

Vi genomför nu en testperiod med föranmälan för privatpersoner som kommer i sådan typ av bil som anses som betalningsskyldig. Testperioden kommer pågå i 6 månader och utvärderas under tiden.

Föranmälan är till för att möjliggöra för dig som äger eller har lånat en bil som vi idag klassar som ”betalningsskyldig” att lämna bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. tryckimpregnerat trä) kostnadsfritt, precis som du kan idag om du har en vanlig personbil.

 

 Följande parametrar gäller:

  • Det är endast privatpersoner som kan föranmäla sitt besök. Verksamheter och företag måste alltid betala.
  • Avfallet ska vara privat och komma från privat hushåll.
  • Du ska delta vid besöket, dvs lämna ditt eget avfall.
  • Endast bilkombinationer som framförs med B-körkort är tillåtna (maxvikt 3,5 ton).
  • Du måste vara boende i en SÖRAB-kommun.
  • Bilen ska vara svenskregistrerad. Dock måste inte bilen vara skriven i en SÖRAB-kommun.
  • SÖRAB förbehåller sig rätten att neka en föranmälan om det föreligger misstanke om missbruk.
  • Du måste godkänna SÖRABs villkor för föranmälan samt vår integritetspolicy.

 

Du hittar all information och formuläret för att göra din föranmälan här >>

 

 

Här kan du läsa mer om våra priser, regler och villkor för privatpersoner vid ÅVC >>

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår