2020-01-31

Returpunkt Sundbyberg är "Årets förebyggare"

Hurra! Returpunkt Sundbyberg är "Årets förebyggare". Priset tilldelades SÖRABs snart ettåriga returpunkt igår i samband med Återvinningsgalan på Berns.

På plats fanns bland andra SÖRABs VD Johan Lausing och SÖRABs ordförande Parisa Liljestrand. 
Parisa Liljestrand sammanfattade vinsten med några ord på Facebook direkt efter beskedet.
- VI VANN! SÖRAB är årets förebyggare med Returpunkten i Sundbyberg. Tack till alla medarbetare i SÖRAB, som med innovation och nya idéer, varje dag ser till att jordens resurser räcker längre och att hållbarhet inte bara är något vi pratar om utan också gör och möjliggör. Det är en ära att vara ordförande för detta fantastiska bolag.
Även SÖRABs VD Johan Lausing var strålande glad över vinsten och sammanfattade vinsten så här:
- Returpunkten vann! Årets förebyggare på Återvinningsgalan. Tack alla. Otroligt roligt. Tack styrelsen! Alla medarbetare i SÖRAB och alla, alla andra som har varit med i vårt koncept.
Johan Lausing förklarade sedan varför han tror att Returpunkt Sundbyberg vann priset "Årets förebyggare".
- Returpunkten är ett nytt sätt att erbjuda kommuninvånare en ännu bättre service för att lätt kunna bli av med sitt avfall. Dessutom är det ett jättebra exempel på cirkulär ekonomi på riktigt, genom att ytterligare förstärka återbruk av inlämnade saker som andra har användning för. Möjligheten att kunna laga trasiga saker ger ett mervärde och främjar vår ambition att få jordens resurser att räcka längre, säger Johan Lausing, VD SÖRAB.
Återvinningsgalan arrangeras årligen av branschtidningen Recycling. Sammanlagt delades det ut priser i åtta kategorier på galan igår, som återigen leddes av Alexandra Pascalidou. Ungefär 260 deltagare fanns på plats och galan invigdes av Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin. 

Årets Förebyggare ska vara en organisation/företag som kan visa att det är möjligt att förebygga uppkomsten av avfall. Returpunkt Sundbyberg vinst på gårdagens gala motiverades med följande rader: ”Med Returpunkten i Sundbyberg visar SÖRAB hur man på ett innovativt sätt gör det lätt att göra rätt. En citynära återvinningscentral i miniformat gör att fler smidigt kan bidra till mer återvinning”.

Returpunkten finns i en butikslokal i centrala Sundbyberg, där man kan lämna allt från porslin till farligt avfall. Personalen sorterar ut det som kan skänkas bort och lägger resten i stora återvinningskärl.  Besökarna kan ta med sig utsorterade saker hem, till exempel leksaker, böcker, glas och porslin – helt gratis. Man kan även ta dit kläder och mindre möbler hemifrån för att själv lappa och laga i returpunktens verkstad där det finns snickeribänk och symaskin.
Returpunkt Sundbyberg arrangerar events och workshops med exempelvis inbjudna hantverkare för att visa hur man lagar saker och ytterligare förstärka möjligheten att få våra saker att leva längre. Returpunkten syftar till att hjälpa invånarna att återbruka saker och material i stället för att slänga dem. Det du inte längre vill ha kvar kan glädja någon annan. Returpunkten är ett pilotprojekt som testas av SÖRAB och SAVAB under två år.Här
kan du läsa mer om Returpunkt Sundbyberg. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår