2020-01-29

Betalningsregler på SÖRABs Återvinningscentraler

Vi välkomnar både invånare och företag i SÖRAB-regionen att komma och lämna sitt avfall till oss. Vi har valt att ha öppna, tillgängliga anläggningar utan bommar för att det ska vara lätt att göra rätt. Alla behöver dock stå för de kostnader avfallshanteringen medför.

Gällande regler:
Privatpersoner som bor i en SÖRAB-kommun (Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby eller Vallentuna) kan lämna hushållsavfall utan att behöva betala vid besöket – kostnaden ingår i sopabonnemanget.

Verksamheter (företag och organisationer) ska betala enligt gällande taxa för att lämna sitt verksamhetsavfall på SÖRABs anläggningar.

Den som personligen inte transporterar och sorterar sitt avfall blir också betalningsskyldig. Skyldigheten att betala gäller även om du lämnar avfall som uppenbarligen inte kommer från eget hushåll. 

Eftersom vår personal inte kan bedöma avfallets ursprung bedöms du på ditt fordon och typ av avfall. Har du med dig bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. tryckimpregnerat trä) och kommer med en lätt lastbil, servicebil, traktor, företagssläp eller utlandsregistrerad bil så är du betalningsskyldig. Betalningen ska ske innan du sorterar och lämnar ditt avfall.


För att få lämna avfall utan att betala på plats är det alltså viktigt att du:

bor i någon av de kommuner där SÖRAB har ansvar för avfallsbehandlingen, 

kommer själv som privatperson och ägare till avfallet 

kommer i ett fordon som uppenbart inte är en företagsbil 


Varför har SÖRAB valt den här lösningen Josefin Pucher, Insamlingschef?

- För att hushållen ska slippa stå för verksamheternas kostnader behöver vi något sätt att urskilja företagen på. Det gör vi då via bilarna. Är det ett fordon som beskrivs enligt ovan i våra regler och som har med sig avfall som normalt inte uppstår i ett hushåll, bedöms kunden som betalningsskyldig. 


Så om någon har en egen firma med en större bil, kan inte denne köra sitt hushållsavfall i den bilen och lämna utan att betala på ÅVC?

- Är det exempelvis en soffa, cykel eller barnvagn eller annat som klassas som hushållsavfall, så är det ok. Bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. tryckimpregnerat trä) är inte hushållsavfall och därmed bedöms ekipaget som betalningsskyldigt.Definition av hushållsavfall >>

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår