2020-01-15

TV-tips: Rapport från 2050 med Erik och Lotta

I den nya serien Rapport från 2050 som har premiär den 15 januari på SVT provar Lotta Lundgren och Erik Haag på att leva i ett framtida Sverige som lyckats leva upp till Parisavtalets löfte om nollutsläpp. Hur ser vår vardag ut i en utsläppsneutral framtid?

-Vi ville försöka ta reda på vad den kommande klimatomställningen i praktiken skulle kunna få för konsekvenser för människors liv och vardag, säger seriens producent Karin af Klintberg. Om vår nuvarande livsstil är ohållbar, hur ska vi leva istället?

Den globala uppvärmningen har redan passerat 1 grad och rusar vidare mot 1.5 grader, den punkt som forskarvärlden och FN:s klimatpanel betraktar som smärtgränsen för vad planeten kan hantera.
Erik Haag och Lotta Lundgren träffar experter och forskare som berättar om de anpassningar som krävs av samhället och hur människors livsstil och konsumtionsvanor kommer påverkas av omställningen. 

 -Om konsumtion och ägande är det som fyller livet med mening kommer man nog få svårt att anpassa sig till den framtid som kommer. I grund och botten väcker omställningen frågan om vad en människa behöver och vad som är ett bra liv, säger Lotta Lundgren. 

 -Det finns många sätt att prata om klimatet, vi valde att prata om själva omställningen. Att var och en av oss ska sänka våra nuvarande utsläpp om tio ton koldioxid till under ett ton, betyder ju att historien står inför en hundraåttigraders-sväng. Vi har lyckats när vi berättat om den typen av skiften i våra tidigare program och hoppas att det här blir lika intressant, säger Erik Haag.

Serien är producerad av Nexiko för SVT. Producenter för serien är Karin af Klintberg och Carl Tofft. Den kan ses på SVT Play eller SVT på onsdagar. 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår