2021-12-23

God återvinningsjul!

Under julhelgen uppstår oftast mycket avfall. Har du koll på vad som absolut inte får hamna i soppåsen eller vilka resurser dina sopor kan vara om de återvinns?

Trasig julgransbelysning och lampor från elljusstakar eller luciakronor är exempel på el-avfall, som inte ska hamna i soppåsen. Där passar inte lampor och lysrör heller. Och om tomten kom med en ny mobil ska den gamla lämnas till återvinning, den är guld värd! Genom att återvinna el-avfall som mobiltelefoner och annat elektronikskrot bidrar du till en mer hållbar användning av ändliga resurser.

Annat avfall som kan uppstå i mängder under julen är matavfall när vi inte orkat äta upp allt från våra julbord. Vi vill gärna tipsa om Konsumentföreningen Stockholms portionsguide som du kan titta i för att göra lagom mycket mat. Blir det ändå rester över kan du ha en Restfest i mellandagarna. På pizza eller i en omelett kan du lägga det mesta! Blast, skal och annat som du inte kan äta upp lägger du i matavfallspåsen så blir det biogas och biogödsel. 

Det kan också bli mycket emballage och papper från julklappshögen. Eller har du kanske varit klimatsmart och handlat julklappar som inte ger upphov till så mycket avfall i år? Upplevelser och tjänster är ofta uppskattade klappar.

Om du ändå står där med en hög julklappspapper och kartonger på julaftonskvällen så ska det lämnas i en och samma behållare på en återvinningsstation. Julklappspapper sorteras alltså som pappersförpackning (tillsammans med kartong). Pappersförpackningar och tidningar återvinns vid skilda pappersbruk som är specialiserade för olika typer av papperskvalitéer. Ta bort snören från julklappspapperet och släng dem i soppåsen!

Platta till kartonger och andra pappersförpackningar så mycket som möjligt. Stoppa in små förpackningar i stora. På så sätt får mer plats i behållaren för pappersförpackningar och den kan ta emot alla extra förpackningar som det blir vid jul.

Plocka bort frigoliten som skyddar varan i kartongen, den sorteras som plastförpackning.

Värmeljus är mysigt, och metallen kan användas om och om igen om du lämnar in den för återvinning. Det är också viktigt att du separerar vekeshållaren från värmeljuskoppen så att både aluminiumet och järnet kan återvinnas. Men lägg båda delarna i containern för Metall på en av SÖRABs återvinningscentraler.

När julen dansats ut lämnar du din gran på en återvinningscentral så får den sprida ljus och värme en sista gång när den blir bränsle i ett kraftvärmeverk. Det är viktigt att du tar bort allt pynt först. Vissa kommuner ordnar insamling av julgranar i januari. Titta på din kommuns webbsida om det erbjuds någon sådan där du bor. Har du en plastgran som börjat se vissen ut tar vi emot den i Metallcontainern på våra återvinningscentraler.

Här hittar du våra öppettider både för vardagar och särskilda helgdagar >>

Om det är många som återvinner samtidigt ber vi om hjälp att hålla skyddsavstånd om minst två meter till personal och andra återvinnare på grund av den ökande smittspridningen i samhället. 

Har du saker som du är osäker på hur du återvinner, kolla in SÖRABs sorteringsguide som du hittar här.

GOD JUL önskar vi på SÖRAB!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår